De anhöriga på väg ut till Utøya. Foto: AFP / Lehtikuva

"Året har lärt oss hur dyrbart livet är"

I dag minns Norge offren för terrorattacken för ett år sedan då Anders Behring Breivik dödade 77 personer i Oslo och på Utøya.

– Gärningsmannen misslyckades. Folket vann, sade statsminister Jens Stoltenberg då han inledde sitt minnestal på morgonen.

Framförd av en liten blåsorkester ekade Det är en ros utsprungen över regeringskvarteren.

Bomben och skotten var menade att ändra Norge, konstaterade Stoltenberg, men Breivik fick inte som han ville. Nationen förenades, först i chock och förtvivlan, sedan i mänsklighet och mångfald.

– Det har i sanning varit ett tomt år. Inte en dag har gått utan att tragedin fyllt det offentliga samtalet.

Den 22 juli ska alltid knytas till dem som dog i attackerna, fortsatte Stoltenberg. Men Norge kommer inte att glömma dem som lever kvar med synliga och osynliga sår.

Minnesgudstjänst

Vid 12-tiden hölls en minnesgudstjänst i Oslo domkyrka. Bänkarna var fyllda till sista plats. Många stod längs väggarna och följde gudstjänsten.

Biskop Helga Haugland Byfuglien fokuserade på sorgen i sin predikan.

– Vi har tänt ljus, lyft rosor och hållit om varandra, men mörkret hos dem som har det tyngst blir inte alltid ljusare av det. För mycket djupare och längre in än alla våra ideal, frågor, tankar och känslor är sorgen över alla som blev offer för en gränslös ondska som slog till, planlagt och brutalt, mitt i livet.

Auf-ledaren Eskil Pedersen talade om minnena av dem som dödades på Utöya.

– För ett år sedan var de där bredvid oss. De kramade oss och skrattade med oss, sade han.

Konsert i kväll

På kvällen ordnas en stor konsert i centrum av huvudstaden. Upp till 100 000 personer väntas delta i konserten.

På kvällen ordnas en minnestillställning också utanför den norska ambassaden i Helsingfors. Tillställningen börjar klockan 18.

Mer om programmet i dag här.