Polisen letar fortfarande efter förövaren i Uleåborg

Polisen har ännu ingen kännedom om vem som attackerade ett seminarium i Uleåborg med gassprej.

Polisen har tillgång till bilder från en övervakningskamera och det finns många vittnen till händelsen.

Gasattacken utfördes på torsdag kväll på ett seminarium som arrangerades i samband med sexual- och könminoriteternas evenemang North Pride.
En man anföll plötsligt personen som skulle hålla huvudanförandet med gassprej.

Vänsterpolitikern Dan Koivulaakso, som var offer för attacken, fördes efter första hjälpen till sjukhuset för hälsogranskning. I dag har han hörts av polisen.

Pride-arrangörerna uppger att deras evenemang är trygga. Prides representanter från Uleåborg och Tammerfors säger till FNB att de har satt sig in i riskhantering under planeringen av evenemangen.

Tuomo Jaakkonen, ordförande för Pride-komittén i Uleåborg, säger att attacken förstärkt sammanhållningen.

– Som tur är det få människor som stöder den tankevärld som den här förövaren försöker föra fram.

Servicechef Ilkka Veiström vid Pride i Tammerfors säger att man i säkerhetsplanerna också har tagit i beaktande eventuella gassprejattacker. Enskilda personers attacker går enligt honom trots det inte alltid att hindra.

Veiström säger att deltagarna inte har varit särskilt rädda.

– Däremot väcker attacken mod att delta och vara med.

Arrangörerna ordnar säkerhetsmöten i Tammerfors och Uleåborg i dag, för att behandla gårdagens attack.

KommentarerLäs regler för kommentarer >>

Regler för kommentarer

Välkommen till debatten på Hbl.fi. För att vi ska ha ett bra och seriöst diskussionsklimat måste du följa reglerna. Endast inloggade personer kan kommentera artiklar, antingen under eget namn eller signatur. Du har rätt att förbli anonym i våra medier då du uttrycker dig bakom en signatur. Hbl:s redaktion förbehåller sig rätten att ta bort kommentarer som bryter mot reglerna.

Här är våra spelregler:

 • Var hövlig och korrekt i dina kommentarer.
 • Respektera andra personers privatliv oavsett om det gäller andra debattörer, personer i artiklarna eller journalister. Inga personangrepp tillåts.
 • Håll dig till artikelns ämne och motivera din åsikt.
 • Eftersom Hbl är ett svenskspråkigt medium är kommentarsspråket svenska.
 • Dina kommentarer kan användas i andra sammanhang på Hbl.fi, i Hufvudstadsbladet eller i andra KSF Media publikationer.Det är inte tillåtet att:

 • hota, trakassera, sprida lögner eller skvaller.
 • uppmana till brott eller på annat sätt bryta mot Finlands lag.
 • använda svordomar och obscena ord.
 • kommentera etnicitet, kön, sexuell läggning, religion eller hälsotillstånd om det saknar betydelse i sammanhanget.
 • skriva rasistiska och sexistiska inlägg.
 • göra reklam.
 • länka till sidor med sexistiskt, pornografiskt eller rasistiskt innehåll. Detsamma gäller länkar till diskussionsforum.
 • skriva långa citat, huvuddelen av kommentaren ska vara din egen.
 • använda osakliga användarnamn (signaturer).Alla inlägg efterhandsgranskas av moderatorn. Vem som helst kan anmäla en kommentar genom att klicka på flaggsymbolen invid kommentaren. Den kommer då att granskas av moderatorn som fattar beslut om kommentaren får finnas kvar eller avlägsnas. Frågor om Hbl.fi kan sändas till webb@hbl.fi. Modereringen på Hbl.fi utgår från redaktionens regler men i själva jobbet får vi hjälp av ett utomstående företag, Interaktiv Säkerhet. Företaget är specialiserat på övervakning av artikelkommentarer och anlitas av flera svenskspråkiga nyhetssajter. Har du klagomål som gäller modereringen? Ta kontakt med webb@hbl.fi. Klistra in en länk till artikeln i fråga och uppge tidpunkt och under vilket namn kommentaren lagts ut.Hur syns mitt namn eller signatur: Det är endast möjligt att kommentera artiklar om du skapat ett digitalt konto och loggat in. Utgångsläget är att ditt förnamn och efternamn syns när du kommenterar, men du kan också välja att använda en signatur om du inte vill uppge ditt riktiga namn.Hur ändrar jag min signatur: På hbl.fi, klicka till Mitt konto-knappen uppe till höger och välj Regigera kontouppgifter. Välj Personlig information. Längst ner på sidan kan du ange Signatur för kommentarer. Klicka på Spara. Notera att du vid varje kommentering fritt kan välja signatur.Så behandlar vi din signatur Du har rätt att förbli anonym i våra medier då du uttrycker dig bakom en signatur. Vi förbehåller oss rätten att kontakta dig.