Mitt under Batmanfilmen öppnade en man iklädd skyddsväst och gasmask eld i biografen i Aurora. Foto: AFP/Lehtikuva

Batmanfilmen förvandlades till en massaker

Besökarna på biografen i Aurora, en förort till Denver, trodde först att skytten i gasmask var en del av premiärshowen när han öppnade eld. Tolv människor dog och ett femtiotal skadades innan han greps.

Mitt under en skottlossning i filmen Batman öppnade en man iklädd skyddsväst och gasmask eld, vilket förvirrade biobesökarna som trodde det rörde sig om specialeffekter.

Många av besökarna var utklädda till sina favoriter i filmen, och skytten smalt in bland dem. Likt en av filmens ondskefulla karaktärer prickade han metodiskt av människorna som satt i första raden och letade sig bakåt. Samtidigt spred sig en stickande gas från en cylinder som han hade kastat in i salongen.

– Plötsligt ramlade folk bara ihop. Vi låg på golvet och försökte undvika att bli skjutna, berättar ögonvittnet Chris Jones för den lokala tv-kanalen KMGH-TV.

Maskerad

Flera av skotten gick genom väggen in till andra salonger. Panik utbröt snart och skadade och nedblodade människor rusade ut.

– Jag trodde att det bara var fyrverkerier. Det kom rök och sen hörde jag "bang, bang, bang". Skytten behövde inte pausa för att ladda om. Skotten bara fortsatte, säger Chris Jones, enligt TT.

Beväpnad med ett gevär och två handeldvapen hann han döda tio personer och skada närmare femtio. Två avled senare av sina skador på sjukhus. Det yngsta offret var ett spädbarn på tre månader och flera unga skadades, bland annat en sexårig flicka som sköts i ryggen. För flera är tillståndet fortfarande kritiskt, några behandlas även för skador från tårgasen.

Bakgrund
Massakrer USA
  • November 2009: Armépsykiatern major Nidal Malik Hasan dödar enligt uppgifter 13 personer på basen Fort Hood i Texas.
  • April 2009: Den vietnamesiska invandraren Jiverly Wong, 41 år, skjuter 13 personer till döds på en invandrarmottagning i New York.
  • Mars 2009: Efter att ha sammanställt en "dödslista" dödar Michael McLendon, 28 år, 10 personer, inklusive sin mor och morbror, i två städer i Alabama.
  • Februari 2008: Fem personer dödas på Northern Illinois University nära Chicago. Gärningsmannen tog sedan sitt eget liv.
  • April 2007: Den sydkoreanska studenten Seung-Hui Cho, 23 år, dödar 27 studenter och 5 anställda vid Virginia Tech University.
  • Juli 1999: Aktiehandlaren Mark Barton, 44 år, skjuter sin fru och två barn i sitt hem i Atlanta, Georgia och dödar ytterligare nio i stadens affärsdistrikt.
  • April 1999: Eric Harris, 18 år, och Dylan Klebold, 17 år, dödar 12 elever och en lärare på Columbine High School i Littleton, Colorado.

Minerat hem

250 poliser och 100 FBI-agenter kallades till platsen och mannen kunde gripas odramatiskt på en parkeringsplats i närheten. Vid gripandet berättade mannen, som har identifierats som 24-årige James Holmes, för polisen att det fanns sprängämnen i hans hem i Aurora. Polisen spärrade av byggnaden och fann där försåtminerade sprängämnen, som de beskrev som "väldigt sofistikerade", och meddelade att det kan ta dagar att avlägsna det explosiva materialet.

Reaktionerna har varit starka runtom i USA, särskilt som man fortfarande minns skjutningarna i Columbine High School i Littleton, som bara ligger 30 kilometer från Aurora. Där sköt två ungdomar 1999 ihjäl 13 personer och skadade 24 innan de tog sina egna liv.

– Det är bortom alla ord att beskriva vår sorg denna morgon, sade Colorados guvernör John Hickenlooper i ett uttalande.

President Barack Obama informerades om dödsskjutningen i går morse av rådgivaren för inrikessäkerhet John Brenner, och enligt uppgifter från Sky News överväger FBI att höja den nationella säkerhetsnivån i hela landet efter skottdramat. Presidenten sade sig vara "chockad och bedrövad" över händelsen och att han och regeringen skulle göra allt för att stödja staden Aurora i den här svåra stunden.

– Detta våld och denna ondska är helt meningslös. Vi ska hitta de skyldiga, lovade presidenten.

Filmbolaget har beslutat att ställa in premiären på filmen runt om i världen för att hedra offren.

– Det känns inte rätt att fortsätta med tanke på det som skett, säger en talesperson för filmbolaget Warner i Paris till TT.