Garantier. Demonstranterna delar ut stödpaket till olika länder genom att slänga ett mjukisdjur i lådor som symboliserar länderna. – Den som träffar Grekland får osynliga och hemliga garantier, säger Juha Mäenpää som siktar bra. Foto: Niklas Tallqvist

"EU blir en stödautomat"

Medan riksdagen debatterar Finlands deltagande i stödpaketet till Spanien samlas ett gäng på dryga tio personer nedanför trappan till granitborgen för att säga sin åsikt: Nej!

Demonstrationen mot Finlands deltagande i Spanien-paketet är varken stor eller högljudd. Framför trapporna står Juha Mäenpää och Roope Luhtala med ett plakat medan de övriga deltagarna sitter på trappstegen och skriver de olika euroländernas namn på papplådor. Luhtala som är en av arrangörerna håller god min trots att han är lite besviken över det låga deltagarantalet.

– Vi har haft två dagar tid att arrangera demonstrationen, så bra att vi ändå är så här många. Fast visst skulle jag önska att finländarna skulle bevaka sina intressen med större iver.

Att de få deltagarna skulle kunna förklaras med att inte så många motsätter sig stödpaketet vill Mäenpää inte höra på.

– Jag kommer själv från Koskenkorva och där är det många som är arga på stödpaketet. EU hotar bli en stödautomat, det blir inget slut på krispaketen så länge vi fortsätter betala.

Krisen sprids med stöd

Petri Lokka tittar fram bakom plakatet för att säga vad han anser om stödpaketet.

– Då Spanien stöds stiger räntorna i Italien och snart behöver de också stödas. Med de här metoderna ökar hela tiden antalet länder som är i knipa. Det låter kanske långsökt men om några år kan det vara Finland som behöver hjälp då vi lånat bort våra pengar.

Luhtala säger att ekonomiska nedgångar är en del av kapitalismen och att det inte fungerar att försöka motarbeta dem.

– Ekonomiska nedgångar har en balanserande funktion. Om statsminister Katainen tror att vi kan ta ett struptag om marknadskrafterna begriper han ingenting om ekonomi.

Han lånar en språkbild som Katainen brukar använda om eurokrisen.

– Om vi hela tiden tycker ut för att släcka bränder finns det alltid någon som tänder nya. Bankirerna förstår att sko sig på det här.

Demonstration kanske inte motsvarade Luhtalas förväntningar men han ger inte upp.

– Vi försöker engagera fackföreningarna för att få till stånd en generalstrejk i augusti. Vi har redan 400 anhängare på Facebook.