Foto: Östra Nyland

"Onödigt oroa sig för slantarna på kontot"

Det krisar kring euron och bankkonton i hela Sydeuropa töms i rask takt. Men att lägga pengarna under madrassen är definitivt ingen lösning här i Finland, säger Stefan Björkman, vice vd på Aktia.

Många finländare sitter med en massa euron på banken. Men enligt Stefan Björkman finns det ingen orsak till oro för de egna pengarna.

– De finländska bankerna är i gott skick. I Europa finns svagare banker, men det känns fel att dra alla över en kam. Med tanke på det stålbad vi gick igenom för 20 år sedan är de finländska bankerna väldigt välskötta.

Han får medhåll av Reima Jokela, chef för affärsverksamheten på Handelsbanken.

– Våra problem är helt motsatta, i Sydeuropa litar man inte på bankerna, men nog på euron. Här i norr har vi starka banker, men tron på euron sviktar.

Varken Björkman eller Jokela ser skäl till åtgärder för privatplacerare. Aktia har redan en längre tid rekommenderat att man sprider på sin portfölj.

– För de som bara har aktier i euroområdet kan det vara värt sig att satsa också på tillväxtekonomierna. Men det lönar sig inte att göra något i tidens hetta, utan tänka mer på lång sikt, säger Björkman.

Proffsplacerare har redan länge intresserat sig för andra valutor. Men Björkman varnar för att investera alla pengar i en annan valuta.

– Det är värt att komma ihåg att de flesta har sina utgifter i euro.

Enligt Björkman har euron fortfarande ett starkt värde.

– Jämfört med starten så är vi bara halvvägs tillbaka. Det är inte så länge sedan euron var under en dollar och då valutan började stiga oroade vi oss för att exporten skulle vara hotad. Orosmoln finns alltid.

Vad är det som oroar finländarna just nu?

– Den kris vi nu går igenom handlar främst om att många industriländer är så skuldsatta. Oron gäller därför den kommande skattebördan, menar Björkman.

Tar Finland på sig skulder måste de betalas tillbaka, och det sker främst via höjda skatter.

– Folk är rädda för höjda skatter. Det får vi flera samtal om, menar Björkman.

Jokela på Handelsbanken ser också en höjd beskattning som det största orosmomentet på lång sikt.

– I Norden finns oro för om efterfrågan på våra produkter är tillräcklig. Om tillväxten i Sydeuropa är dålig kan det påverka oss.

Men varken Björkman eller Jokela ser några skäl till att sova dåligt.

– Det är klart, en oro är aldrig bra för ekonomin, men i det här fallet handlar det mer om en generell oro för Europa, säger Björkman.

Är du orolig för dina pengar till följd av eurokrisen?