Foto: Laura Böök

Hon startade en egen radiokanal i Hangö

Anne Ekholm förverkligade en långvarig dröm och startade egen kommersiell sommarradiostation i Hangö. Nästa år hoppas hon att South FM ska kunna höras också i Ekenäs och Karis. Drömmen är att i framtiden kunna starta också East, West och North FM.

På gågatan i Hangö står limegrönt trädgårdsmöblemang med prästkragar i plast och en batteridriven radio som rosslar en aning. Kanske är det vinden eller någon förbipasserande som knuffat till antennen. De som törs kika in genom skyltfönstret intill bordet ser ett glittrigt draperi och ett bord med några mikrofoner och en bärbar dator med en litet bärbart mixerbord. På väggarna hänger två dämpande täcken, idolplanscher och ett tjugotal lappar med komihåglistor och uppmaningar i färggrant tusch.

– Täckena har jag sytt själv, säger Anne Ekholm – radiostationens South FM:s moder.

Masten som Ekholm hyr står uppe på Kasberget vid Kapellhamnen och förmedlar radiovågor från Prästkulla i öster till Kimito i väster. Kanalen hörs också på nätet.

När blanketterna till kommunikationsverket var ifyllda och Ekholm fick sitt radiolov gick en dröm i uppfyllelse. Ekholm började drömma om en egen radiostation redan 2001.

– Det var när jag för första gången såg Drakarna över Helsingfors. Huvudrollerna, spelade av Pekka Strang och Paavo Kerosuo, hade en egen radiostation. Vårt rockprogram Mr. Merlin är en tribut till Drakarna över Helsingfors.

Under radiostudierna i Båstad gjorde Ekholm praktik i Finland och London och jobbade några år på Radio Extrem. Sen beslöt hon sig för att sluta för att förverkliga sin dröm.

– Jag sålde allt jag ägde, utom hunden och sängen, och flyttade från Helsingfors till Åbo där jag fick ett försäljningsjobb som verkar gå att kombinera med South FM.
Ekholms vänner och familj har stöttat henne hela vägen.

– Jag testsände tillsammans med min pappa. Jag tror att han förstod att det var verkligt först när jag bad honom gå ut i bilen och han hittade South FM på bilradions display.

Nära lyssnarna

South FM består bland annat av morgonshow, eftermiddagsshow och olika musikprogram. Programledarna pratar om kändisar, relationer och en del aktualiteter.

– Lokalradio har ett gulligt format. För oss är det stort om någon ordnar loppmarknad på Berggatan. Lyssnarna känner till arrangörerna. Vi behöver inte förklara att Berggatan ligger nära vattentornet.

PROFIL
Anne Ekholm
  • Ålder: 26.
  • Familj: Pojkvän, syster, mamma, pappa och hund.
  • Gör: Har startat sommarradion South FM i Hangö. ”Vinterjobbar” på Werkkoyhtiö Vilperi. Har studerat radioproduktion på Akademi Båstad i Sverige och jobbat på Radio Extrem på bland annat Önska och Bumerang.
  • Kommer från: Hangö.
  • Bor: I Åbo. Om sommaren i Hangö.
  • Lyssnar på: Guns n’ Roses och Avril Lavigne.
  • Tittar på: Karatefylla på tv6play.se
  • Äter: Spagetti bolognese.
  • Sommarsysslor: Paddla, åka motorbåt och hänga på uteservering.


En dag förra veckan korade South FM:s jury Hangös sötaste hund, utgående från bilder som lyssnare skickat in. En annan dag var frivilliga brandkåren på besök i studion.

– Vi funderade också på att reservera ett sjok för lokalt skvaller men insåg att folk skulle ta för mycket på näsan. Men kanske gör vi det ändå nästa sommar!

Ekholm som själv drar morgonshowen stiger upp klockan sex om morgnarna. Ibland – som natten före den här intervjun – övernattar hon på en madrass i rummet bakom det glittriga draperiet. När morgonshowen är över tar Ekholm en kort tupplur innan hon tar itu med planeringen, reklammakandet och försäljningen.

– Så ofta jag hinner brukar jag gå ut och knacka dörr hos företagare i Hangö.

Ekholm vet ännu inte säkert om kanalen går på plus efter löner, hyra för mast och studio, musik- och sändningsavgifter.

– Det har gått ganska bra och sommaren är inte slut än. Men vi kan bli ett par tusen på minus.

Ekholm hoppas att stationen nästa sommar ska få mer reklamintäkter och kunna utvidga hörbarheten till Ekenäs och Karis. Hon drömmer om att någon gång kunna starta tre nya kanaler som hörs i hela landet – East, West och North FM.

– Jag tycker att man ska tala högt om sina drömmar.

Och visst – då kanske förväntningarna från omgivningen leder till att man verkligen förverkligar dem också.