Foto: Lehtikuva / Sari Gustafsson

Niinistö: ECB startar tryckpressen

President Sauli Niinistö tror inte att Finland kommer att lämna euron. Han förutspår att ECB i något skede kommer att öka kapitalet på marknaden för att lösa krisen.

President Niinistö sade till Yle att den ekonomiska krisen i Europa sannolikt kommer att lösas genom att Europeiska centralbanken ECB ökar kapitalet på marknaden. Så har man också gjort i USA.01

Han tillade att det inte är någon idealisk lösning att starta sedeltryckpressarna. Niinistö sade att det är en dyr och inte helt smärtfri väg.

– Det leder säkert till en inflation i något skede men det börjar snart se ut som den enda möjliga vägen.

Gällande stödpaketet till Spanien sade presidenten att han inte känner till om andra länder än Finland vill ha garantier för sina lån. Enligt Niinistö verkar det inte finnas någon oenighet om garantierna bland regeringspartierna.

– Regeringen verkar ha en ganska enhetlig linje. Enligt mig, som jag sagt förut, går det bra att kräva garantier. Inte är det till skada i alla fall.

Han ser inte att Finland skulle riskera att förlora sitt rykte på grund av kraven på garantier. Niinistö har själv diskuterat saken med europeiska statschefer och de har visat förståelse.

Yle publicerade i veckan en enkät som visade att två tredjedelar av finländarna inte vill att Finlands ansvar för skötandet av skuldkrisen ska öka även om det skulle innebära att situationen i euroområdet lugnar sig.

– Jag förstår att de här frågorna är förbryllande. Men jag tror inte att finländarna så där bara vill lämna euron. Själv skulle jag inte alls förespråka en sådan lösning.