På fredag förmiddag klarnar det om kokrekommendationen hävs eller inte. Foto: Colourbox

Pargasborna uppmanas att koka dricksvattnet

Hälsoskyddsmyndigheterna uppmanar de som bor i Pargas centrum att koka sitt dricksvatten i alla fall fram till fredag förmiddag.

Vatten som inte har desinficerats kan finnas i Pargas Vattens nätverk och därför uppmanas kunderna i Pargas centrum att koka sitt dricksvatten i alla fall fram till fredag förmiddag.

– Det går bra att duscha i vattnet och diska, men för säkerhets skull kan det vara bra att koka dricksvattnet, säger Mika Laaksonen vid Pargas Vatten.

Hälsoskyddsmyndigheterna har tagit prover på vattnet och på fredag förmiddag klarnar det om kokrekommendationen hävs eller inte.

Det var på onsdagseftermiddagen som Pargas Vattens kraftförsörjningsmaskin gick sönder, vilket ledde till att datorerna som styr vattenproduktionen och -pumpningen blev utan el. Som en följd släpptes vatten som inte hade fått alla kemikalier som normalt tillsätts ut i vattennätet.

Problemen med vattenbehandlingen åtgärdades på torsdagen. Det odesinficerade vattnet som hann släppas ut kan innehålla mikrober som är skadliga för hälsan, och därför är det bäst att koka dricksvattnet.

Om vattnet är grumligt ska man låta det rinna tills det är klart.