Foto: Lehtikuva/Benjamin Suomela

Urpilainen: Finland kräver säkerheter för stöd till Spanien

Finansminister Jutta Urpilainen (SDP) upprepade i Bryssel i dag att Finland bara stöder Spanien om länderna kommer överens om säkerheter.

Euroländernas finansministrar beslutade natten till tisdagen att Spanien får en första låneandel på 30 miljarder euro redan i juli. Men det är fortfarande oklart hur mycket pengar Spanien kommer att behöva totalt.

Euroländernas finansministrar siktar på att godkänna stödpaketet den 20 juli. Före det måste bland annat Finlands riksdag behandla stödpaketet.

Finansminister Jutta Urpilainen (SDP) upprepade i Bryssel att Finland bara stöder Spanien om länderna kommer överens om säkerheter.

– Tidtabellen är utmanande, men jag är hoppfull och tror att vi hittar en lösning med Spanien, sade hon till FNB.

Spaniens finansminister Luis de Guindos bekräftade enligt spanska medier i dag att förhandlingarna pågår.

– Under de kommande dagarna får Finland alla säkerheter för att landets parlament ska kunna godkänna stödavtalet, sade han på en presskonferens i Bryssel.

Han påpekade att det inte handlar om stora summor eftersom Finlands andel av lånet är mindre än två procent.

De Guindos sade också att säkerheterna inte nödvändigtvis täcker hundra procent av Finlands andel.

Urpilainen hoppas man kan utnyttja modellen för säkerheterna från Grekland.

– Vi förberedde oss omsorgsfullt och använde utomstående experter. Naturligtvis skulle vi gärna utnyttja det arbetet i förhandlingarna, men det är för tidigt att säga vilken modellen blir, säger hon till FNB.

Eurogruppen gav också Spanien ett år mer tid på sig att minska budgetunderskottet till de 3 procent som EU:s stabilitetspakt kräver.

Mötet uttalade sig varken hit eller dit om räddningsfondernas möjligheter att köpa statspapper på andrahandsmarknaden, som Finland varit emot och Italien för.

Urpilainen sade till FNB att hon samtalat med Italiens premiärminister Mario Monti "i god anda" på eurogruppens möte. Före mötet anklagade Monti vissa euroländer för att driva upp räntorna på krisländernas statspapper med sina uttalanden om hur eurokrisen ska skötas. Läs mer här.