Olli Rehn. LEHTIKUVA/AFP PHOTO/JOHN THYS

Rehn medlar mellan Urpilainen och Monti

EU:s ekonomiske kommissionär Olli Rehn har medlat mellan Finland och Italien inför finansministrarnas möte i Bryssel i dag.

Rehn träffade Italiens premiärminister Mario Monti och Finlands finansminister Jutta Urpilainen. Inför mötet har tongångarna varit negativa då Monti kritiserat de nordeuropeiska länderna för att fördjupa sprickan mellan Syd- och Nordeuropa.

Monti riktade på söndagen hård kritik mot några nordliga länder som han anser ha bidragit till att höja räntorna på spanska och italienska statsobligationer. Finland anses föra den hårdaste linjen mot de sydeuropeiska euroländerna, men Monti nämnde inte Finland vid namn.

Finland och Italien har bland annat olika åsikter om statsobligationer ska säljas på andrahandsmarknaden.

Den internationella pressen har även skrivit om att Finland hotat utträda ur eurosamarbetet. Urpilainen har dock hävdat att Finland är fullt engagerat i valutaunionen.

Rehn kommenterade inte direkt spekulationerna om ett euroutträde, men sade att det är regeringens sak att slå fast Finlands ståndpunkter. Enligt hans uppfattning har Finland gagnats av euromedlemskapet.

– Även för Finland är det bättre att man kan övervinna de nuvarande svårigheterna inom eurozonen och åter slå in på en väg av stabilitet och tillväxt inom den europeiska ekonomin.

Läs mer: Hundratals har ringt EU-representationen i Bryssel för att få veta om euro-utträdet