Foto: Lehtikuva/Teemu Salonen

Författaren håller fast vid historien om Enkeli-Elisa

Minttu Vettenterä, som skrivit boken om den skolmobbade Enkeli-Elisa, håller fast vid att Elisa har funnits på riktigt.

Hon påpekar att berättelsen som slutar i självmord bygger på verkliga händelser.

– Det finns verkliga händelser och riktiga människor i bakgrunden. Det finns en 15-årig flicka som tagit sitt liv och med största sannolikhet på grund av skolmobbning, säger hon.

Berättelsen har väckt en hel del debatt på internet sedan Elisas existens ifrågasattes i en artikel i Helsingin Sanomats månadsbilaga.

Vettenterä säger till FNB att hon från början betonat att boken Jonakin päivänä kaduttaa till en del är fiktiv. Enligt henne har händelserna som presenteras i boken verkligen inträffat, men hon har beskrivit dem med en konstnärs frihet.

– Eftersom jag själv inte har genomlevt det här, ville jag inte göra en dokumentär. Det är en blandning av det som berättats för mig och det som jag har bearbetat till en berättelse.

Vettenterä medger att uppgifterna om Elisas dödsdag och födelsedatum är uppdiktade. Hon säger sig haft för avsikt att skydda andra personer som varit med i projektet, bland andra Elisas föräldrar.

Vettenterä vill inte ens berätta på vilken finländsk ort Elisa bodde.

– Det här med orten är en speciell detalj, som levt sitt eget liv utan att jag har kunnat påverka saken. Folk har av allt att döma beslutat sig för att Elisa var från Vanda eftersom det är därifrån jag ursprungligen kommer.

Dödsannons och gravsten?

På webben har det framförts krav på bevis för att Elisa har existerat. Vettenterä säger att hon överväger att ge bevisen efter sin semester.

– Jag har dödsannonsen, ett foto på gravstenen och en tidningsartikel där fallet nämns. Där står också dödsdatumet.

Vettenterä har sagt att hon även själv mobbades under hela sin tid i grundskolan. Hon säger att hon i åratal har drömt om att få skriva en viktig bok om skolmobbning. Hon avfärdar dock antydningarna om att hon själv har skrivit Elisas dagböcker. Hon säger att hon inte längre har hand om de ursprungliga dagböckerna.

– Dem har jag gett tillbaka till Elisas föräldrar.

Enligt Vettenterä har boken Jonakin päivänä kaduttaa sålts i drygt 2 000 exemplar. Boken har inbringat henne cirka 7 000 euro före skatt. Föreningen Ei kiusata har å sin sida fått cirka 1 000 euro av försäljningsintäkterna.

Vettenteräs make är föreningens sekreterare. Enligt honom deltar Elisas föräldrar inte i föreningens verksamhet. I övrigt ville han inte kommentera fallet.

Helsingin Sanomat rapporterar å sin sida att polisen utreder bokens verklighetsbakgrund. Åtminstone för tillfället misstänker polisen dock inget brott.