gammalt groll. Företagaren och ex-fotomodellen Emma Wiklund kritiserar Stockmann i sitt sommarprat i Sveriges radio.

Stockmann fick hård kritik i svensk radio av fd modell

Den tidigare modellen Emma Wiklund är fortfarande bitter på att kvinnorna försvann från Lindex styrelse när klädbolaget upptogs av Stockmann 2007.

Emma Wiklund framförde sin kritik mot Stockmann när hon sommarpratade i Sveriges radio P1 på tisdagen. Hon satt själv med i den tidigare styrelsen och avsattes från styrelseposten när Lindex upptogs i Stockmannkoncernen 2007. Affären fick hård kritik i Sverige eftersom det inte fanns en enda kvinna i den nya styrelsen.

– Det lät som om vi, och framför allt kvinnorna, helt enkelt misskött arbetet och fått sparken. Det som tyvärr inte framgick i tidningarna var att det är helt normalt att byta ut en så kallad extern styrelse till en intern när ett bolag tas upp i en koncern, säger hon i radioprogrammet.
Samtidigt får Stockmann en känga.
– Det blev ett rejält underbetyg för klädbolaget som gick från att ha varit bäst i klassen vad gäller en jämställd styrelse till att bli en av de sämsta, säger Wiklund.

”Bojkott märktes inte”
På Stockmann är man förvånad över Wiklunds kommentar.
– Stockmann är ett sällsynt kvinnodominerat bolag och över 70 procent av de ledande posterna innehas av kvinnor. Situationen är inte resultatet av något slags kvottänkande, utan helt äkta, säger Maisa Romanainen, vice vd.

Hon påminner också om att situationen är en annan i dag än när Lindex upptogs av Stockmann. I dag är tre av åtta styrelsemedlemmar i Stockmannkoncernen kvinnor, och i ledningsgruppen är två av sju medlemmar kvinnor. I Lindex AB:s styrelse, som Wiklund talar om, är tre av sju medlemmar i dag kvinnor.
Efter uppståndelsen 2007 förekom i Sverige uppmaningar att bojkotta Lindex och även i Finland debatterades den helmanliga styrelsen.
– Men debatten gav inga långtgående effekter och syntes inte i försäljningen. Sedan 2007 har det varit helt tyst om saken, säger pressansvariga Kaisa Lyckdal på Lindex i Sverige till Hbl.

Siktar på Norge
Emma Wiklund fortsatte att arbeta för Lindex i två år efter försäljningen och började sedan utveckla hudvårdsserien Emma S. Det nystartade företaget har i dag två anställda och ska expandera till Norge.
– Vi har som start sålt över 150 000 produkter till ett värde av 25 miljoner kronor, och från och med september ska hudvårdsserien finnas även i Norge, säger hon i radioprogrammet.