Också Kina sänker räntan

Världskonjunkturen hackar och nu sänker både ECB och Kinas centralbank räntan för att få in en högre växel i ekonomierna.

Europeiska centralbanken (ECB) sänker sin viktigaste styrränta med 0,25 procentenheter till den rekordlåga nivån 0,75 procent, för att blåsa nytt liv i eurozonens ekonomi. Det var inte helt överraskande sedan flertalet ekonomer i en Reutersenkät hade räknat med att räntan skulle sänkas.
–Den ekonomiska tillväxten fortsätter att vara svag med fördjupad osäkerhet som tynger förtroendet, sade ECB-chefen Mario Draghi när han presenterade räntebeslutet på en nätsänd presskonferens i Frankfurt.
–Det här visar att centralbankerna reagerar på den försvagning i konjunkturen som vi kan se. Och att de börjar införa stödåtgärder för att försöka vända utvecklingen, säger Olle Holmgren, analytiker på den svenska storbanken SEB.

Låg Kinatillväxt

Tidigare på dagen hade Kina sänkt räntan för andra gången inom loppet av en månad. Utlåningsräntan sänks med 0,31 procentenheter till 6 procent. Nästa vecka ska Kina släppa ekonomisk statistik för andra kvartalet. Enligt en Reutersenkät väntas tillväxten bli 7,6 procent, den svagaste siffran sedan finanskrisen 2008–2009.
Den brittiska centralbanken Bank of England utökar också sitt program för stödköp av obligationer med 50 miljarder pund till totalt 375 miljarder pund.
Samtidigt lämnas styrräntan oförändrad på den rekordlåga nivån 0,5 procent.