LEHTIKUVA / AFP PHOTO / FREDRIK VON ERICHSEN GERMANY

ECB sänker som väntat räntan till historiskt låg nivå

ECB sänkte styrräntan till den lägsta nivån under eurotiden. Analytikerna menar att sänkningen närmast har en psykologisk effekt. För bolånare innebär sänkningen goda nyheter.

Europeiska centralbankens råd beslutade på torsdagen att sänka styrräntan, med 25 punkter till 0,75 procent.

Enligt ECB-chefen Mario Draghi tynger fortsatt hög osäkerhet förtroendet i euroområdet. Samtidigt är tillväxten allt svagare.

Räntesänkningen var väntad. Enligt en analytikerenkät av nyhetsbyrån Bloomberg trodde en klar majoritet av analytikerna på en sänkning. Sett till de ekonomiska utsikterna var argumenten för en sänkning uppenbara. EMU-området är av allt att döma på väg in i en ny recession. Exempelvis var det genomsnittliga inköpschefsindexet under det andra kvartalet på den lägsta nivån sedan motsvarande kvartal 2009 och på en nivå som är förenlig med krympande ekonomi.

Analytikerna tror ändå att effekterna på sänkningen blir blygsamma. De flesta är överrens om att sänkningen närmast har en psykologisk effekt, men inte ändrar tillväxtförutsättningarna inom eurozonen.

– Man hade hoppats på större stimulanser från ECB, säger Roger Josefsson, chefsekonom vid Danske Bank.
Centralbanken meddelade också att den sänker depositionsräntan – så lågt som till noll procent. Depositionsräntan är den ränta ECB betalar banker som placerar likviditetsöverskott hos centralbanken över natten. Sänkningen innebär att bankerna inte kommer att placera sina pengar hos ECB. Centralbanken hoppas att på det här sättet ökar den ekonomiska aktiviteten. Tanken är att skapa incitament för banker med stora likviditetsöverskott att låna ut mer till andra banker och till företag och hushåll.

Trots den låga aktiviteten på marknaden och det dystra konjunktursläget såg Draghi också ljuspunkter i ekonomin:
– Irland har återvänt till marknaden för statsobligationer mycket snabbare än väntat. Det här är en liten ljusning som inte ska förbises, säger Draghi.

Bolånare firar
Aktias chefsekonom Timo Tyrväinen, vad innebär ECB:s beslut för finländarna?
– Centralbankens likviditetsoperationer har redan tidigare drivit ner euribor-bolåneräntorna till rekordlåga nivåer. Trots det är det möjligt att de ytterligare sjunker.

12 månaders euribor är den vanligaste referensräntan vid bostadslån i Finland. Räntan nådde sin lägsta nivå tidigare i veckan på 1,206 procent.
– Det relevanta för bolånarna är att realräntorna har varit negativa, säger Tyrväinen. Det här betyder i praktiken att inflationen är högre än räntorna.
Enligt Tyrväinen skulle så här låga räntenivåer i ett normalt marknadsläge leda till ökad efterfrågan.

– Det ekonomiska läget är så osäkert just nu att hushållen inte kommer att öka sin upplåning, säger Tyrväinen.
Enligt de finska bankerna är det därför främst de som redan har bolån som gynnas. Bankerna bedömer att den låga räntemiljön kommer att fortsätta flera år framöver.
– Det är goda nyheter för bolånare som har kvar sitt jobb, säger Tyrväinen.

ECB:s viktigaste organ
• ECB-rådet består av de sex ledamöterna i direktionen och cheferna för de nationella centralbankerna i de 17 länderna i euroområdet.
• Rådet har normalt två möten i månaden. Vid det första mötet varje månad bedömer ECB-rådet den ekonomiska och monetära utvecklingen och tar sitt månatliga penningpolitiska beslut, vilket innefattar räntenivåerna.
• Räntan sänktes senast i december och blev då en procent.
• Den nya styrräntenivån på 0,75 procent är den lägsta räntenivån i ECB:s historia.
• ECB:s depositionsränta är nu 0,00 procent.