Daghemskedjan Ankdammens vd Heidi Ruhala säger att avsikten är att bolaget ska uppvisa nollresultat i år. Foto: Niklas Sandström

Företagare tror på marknadsnisch i daghem

Privata daghemskedjan Ankdammen expanderar och startar två nya daghem i centrum i höst. För kommunen är de privata daghemmen en billigare lösning, men för föräldrarna ofta dyrare.

Daghemskedjan Ankdammen växer eftersom stadens befolkningspro­gnoser slog fel och det plötsligt fanns många fler barn i dagisålder än staden hade räknat med. I det läget valde staden att fria till privata aktörer som snabbt kunde starta nya daghem till ett lägre pris än kommunen själv. Men för familjerna betyder privatdaghem ofta högre avgifter.

Aktiebolaget Ankdammen expanderar kraftigt och öppnar två nya daghem i höst, ett för 28 barn i Rödbergen och ett för 36 barn i Tölö. Daghemmen är tvåspråkiga. I Rödbergen är daghemmet svensk-finskt och i Tölö engelsk-finskt.

Designtapeter
Ankdammens vd Heidi Ruhala visar Hbl runt i lokalen på Båtsmansgatan där byggarbetare är i färd med att renovera den gamla banklokalen som ska bli daghem. Ännu ligger högar av gammalt murbruk på golvet och väggarna väntar på spackel och färg. Men det är bara en tidsfråga innan lokalen har fått trendiga designtapeter och nya möbler och leksaker som tilltalar det estetiska ögat.

Från augusti kostar det 264 euro att ha ett barn i kommunalt daghem. Har man två barn är avgiften för det andra barnet lägre och är i Helsingfors 198 euro. De här beloppen gäller för familjer vars inkomster placerar dem i den dyraste avgiftsklassen. Avgiftsgränserna betyder i praktiken att de flesta familjer där båda föräldrarna jobbar heltid har maxtaxa.
I Ankdammen betalar familjerna 360–410 euro för ett barn på dagis. Företagets mer perifera daghem är billigare medan de dyraste platserna finns på de två centralt belägna daghemmen som öppnar i höst.

Läs mer i måndagens HBL.