Foto: Clolurbox

Svårt att börja om efter konkurs - Hur gör man?

För en småföretagare i Finland betyder en konkurs fortfarande att man får en stämpel i pannan och att finansieringskranarna dras åt. Början av året bjöd på en positiv utveckling gällande antalet konkurser men om trenden hållit i sig klarnar på fredag då Statistikcentralen presenterar de nyaste siffrorna.

Antalet konkurser har ökat stadigt i Finland årligen sedan finanskrisen bröt ut 2008. Årets första kvartal bjöd därför på en positiv överraskning. Mellan januari och april vände trenden nedåt och antalet konkurser minskade med dryga sex procent till 1 030 stycken jämfört med motsvarande tid i fjol. Även antalet anställda i de konkurssökta företagen minskade till 4 095, vilket är över 800 färre än året innan.

Enligt statistikchef Kimmo Moisio vid Statistikcentralen följer antalet konkurser de allmänna konjunkturerna.

– Det är en fördröjd återspegling av det ekonomiska läget.

Det första kvartalet i år var också enligt andra indikatorer bättre än väntat, då bland annat flera inhemska företag presterade över förväntningarna.
Statistikcentralen presenterar på fredag de senaste siffrorna om antalet konkurser. Då fås också en fingervisning om det allt oroligare ekonomiska läget i Europa redan syns bland de finska företagen.

Stopp på finansieringen

Enligt Simo Setälä, konsult på företagarnas stödtjänst i Birkaland, är konkurs något företagarna försöker undvika till varje pris. För en företagare som gått i konkurs är det svårt att komma i gång igen.

– Om företagaren klarar konkursen psykiskt så får han trots det en stämpel i pannan av finansiärerna. Det är så gott som lönlöst att försöka få ny finansiering inom samma bransch. Om man tänker att Henry Ford gjorde tio konkurser innan han fick sin bilbusiness att fungera så är något liknande inte möjligt i Finland. Det räcker med en konkurs så vrids finansieringskranarna åt.

Hbl samlar material för en artikel om hur en konkurs påverkar en företagares liv och vilka alternativ det finns för att ta sig upp på benen igen. Varifrån får företagaren råd och energi att gå vidare? Om du vill dela med dig om hur man tar sig igenom en konkurs i dagens Finland får du gärna kontakta Hbl på adressen oskar.skogberg@hbl.fi