PETRI KROOK

Appy är maskot och applikation

Den kubaktiga applikationen ska hjälpa sportintresserade att hålla koll på resultaten.

Fem frågor:

Vad är Appy, biljettförsäljningskoordinator Carita Riutta?

– Appy är en gratis applikation som går att ladda ned på smarttelefonen under fri­idrotts-EM i Helsingfors. Samtidigt är det också den officiella maskoten för tävlingarna.

Vad kan man göra med applikationen?
– Applikationen håller användaren uppdaterad om resultat och statistik. Den letar också fram de närmaste restaurangerna, ger information om idrottare och berättar om kommande program i evenemangsparken vid Olympiastadion. Så den är nyttig för dem som följer med tävlingarna på plats samt för dem som är på sommarstugan och vill ha de färskaste resultaten.

Hur blev en applikation maskoten för tävlingarna?
– Det började med applikationen. Vi har jobbat länge med att utveckla den och som maskot ville vi ha något nytt. Något annat än de traditionella lejonen och björnarna, de är så vanliga. Därför bestämde vi oss för att använda Appy som maskot.

Maskoten ser ut som en tand. Har designen helt glömts bort?
– Applikationen är utvecklad som ett projekt tillsammans med designhuvudstadsåret. Designen har alltså inte glömts bort, det är ett medvetet val att göra en lite annorlunda maskot. Vi har ordnat en namngivningstävling och fått massor med olika svar. Bland annat föreslogs Tvålen, Kuben och Pastillen. Den fyrkantiga applikationen kan påminna om mycket, och det är bara bra att man kan bli på gott humör av den och dess utseende.

Trots svettbandet ser Appy inte särskilt sportig ut. Kan maskoten alls uppmuntra till sportiga aktiviteter?
– Visst kan den det. Till exempel är innehållet i de stora maskotarna väldigt sportigt. De som går klädda i Appy-dräkter är tio unga idrottare som rör sig bland publiken och bland idrottare för att uppmuntra till en bra tävlingsanda.