Den isländska journalisten och Wikileaks-talespersonen Kristinn Hrafnsson pratar med medierna efter att Julian Assange har sökt politisk asyl på Ecuadors ambassad i London. Foto: Lehtikuva / AFP Photo / Andrew Cowie

Svårt att gripa Assange

Wikileaks grundare Julian Assange har sökt asyl i Ecuador. På onsdagen befann han sig på landets ambassad i London. Utanför väntade brittisk polis med nya skäl att gripa honom.

I ännu en överraskande vändning i fallet bröt Assange mot reglerna för sin villkorliga frigivning och tog sig till den ecuadorianska ambassaden. Där har han deklarerat att han blir kvar så länge asylansökan behandlas.

Hur det svenska rättsväsendets försök att pröva sexbrottsmisstankarna mot Assange går vidare är därmed högst oklart.

–Det här är ett nytt försök att förhindra alternativt förhala den rättsliga prövning han måste genomgå i Sverige, säger Claes Borgström, advokat för de två kvinnor som anklagar Assange.

Ska gripas

Londonpolisen anser att Assange brutit mot sina borgensregler och ska gripas. Men ambassadområdet är skyddat diplomatiskt.

Relationen mellan Assange och Ecuador uppges vara god, och började i november 2010, då Assange erbjöds uppehållstillstånd. "Asyl för Julian Assange är nästan ett faktum," skrev exempelvis den ecuadorianska dagstidningen El Comercio när nyheten blev känd.

Skulle Assange få asyl kan det bli svårt att få honom utlämnad. Sverige saknar ett specifikt utlämningsavtal med Ecuador.