Beretta Genea. Foto: Dan Andersson

"Pengarna går till familjen"

Det kan hända att det finns någon form av organiserad verksamhet, säger de romer Hbl träffar vid dagcentret Hirundo. Men de tror inte att det handlar om människohandel.

På dagcentret Hirundo i Sörnäs ber Hbl att få tala med några romska kvinnor från Rumänien först och sedan med en kostymklädd man som sitter inne i centret Hirundo. Mannen försvinner ändå snabbt efter att Hbl kommit på plats.

Vi sätter oss på bänkarna i parken mitt emot Hirundo och samtalar med tolkens hjälp med Beretta Genea, 33, och Carmen Marinel, 24. Båda kvinnorna är rumänska romer.

– Vi tigger för att få mat åt våra barn, eftersom det inte finns jobb i Rumänien. Vi betalar 60–70 euro för att komma hit och är ofta 4–5 personer som delar på en bil. De som har pengar lånar åt andra. De som har pengar är inte romer, säger Beretta Genea.

– Inte är det någon som lockar oss hit. Det är festivalerna om somrarna. I Rumänien får man inte pengar av att returnera flaskor, säger Carmen Marinel.

Enligt dem stannar pengarna inom familjen. 

– Vi ger våra pengar åt våra män, det är för familjen, säger Beretta Genea.

Bättre klädda

Hbl berättade i söndags om utländska män i kostym och dyra bilar som börjat dyka upp vid dagcentret Hirundo. Hbl och grannar har blivit vittnen till hur romska tiggarkvinnor gett sina pengar till "kostymmännen". Kvinnorna säger att kostymmännen är ett annat gäng.

– De kostymklädda männen är från en annan provins, från Vâlcea antagligen. De i kostym är bättre utbildade än vi. De är försäljare, därför måste de ha finare kläder. Inte kan man göra affärer om man inte är klädd fint, säger Beretta Genea.

Inom kort samlas en större grupp rumäner runt bänken och vill delta i diskussionen. På frågan om verksamheten är organiserad skakar alla på huvudet.

– Jag vet inte vad andra gör, men vi samlar för mat för hela familjen, säger Carmen Marinel.

Enligt en kvinna i gruppen har kostymherrarna varit på genomresa i Finland. Hon tror att de har åkt vidare.

En rumänsk polis har nyss kommit till Finland för att hjälpa polisen här med misstankarna om organiserad brottslighet. Vad anser ni om det?

– Det skulle vara bra att de griper dem som verkligen gör sig skyldiga till brott, säger en äldre kvinna som heter Elena.

Finns det rumäner här som gör sådant?

– Det kan hända att det finns någon organiserad verksamhet, men det sker inte nödvändigtvis bland romerna. Ändå är det oftast romer som åker fast, eftersom de är lägst i hierarkin, säger en av de äldre männen som anslutit sig till samlingen och fortsätter:

– Det är möjligt att det finns någon som utnyttjar romernas position, men vår grupp känner inte till det.

På frågan huruvida de tror att det pågår någon form av människohandel skakar alla på huvudet igen.

Vågar inte prata

Tolken Barna Bela Nemes, som jobbar på dagcentret, passar på att inflika att de antagligen är rädda för att säga något.

– Jag tror det finns några tjallare i gruppen, som berättar vidare det som sägs åt andra. Det är helt riktigt att det under den senaste tiden existerat någon form av skumraskaffärer utanför centret. Jag vill inte ta ställning till vad det är, men det är klart annorlunda än förra året, säger han.

Maria och hennes mor Elena kommer från Vâlcea i Rumänien, samma område som de kostymklädda herrarna som setts utanför centret lär komma ifrån. De svarar undvikande på frågorna och upprepar svar samma som Beretta och Carmen redan gett.

– Jag vill att mina söner ska klä sig fint. De som är försäljare ska göra det, säger Elena.

Marjatta Vesalainen, som är verksamhetsledare på Hirundo påpekar att vi "inte kommer att få ut sanningen av dem".

En stilig svart bil parkerar utanför centret. Vesalainen frågar en av de kostymklädda männen i bilen om de ger en intervju för Hbl. De vill inte, och kör genast vidare.