Tiotusentals protesterar mot Putin

Tiotusentals demonstranter fyllde återigen gatorna i protest mot president Vladimir Putin.

Protesterna — de första sedan Putins tillträde — kommer dagen efter polisens tillslag mot flera av rörelsens ledare.

Varken tillslagen eller hot om höga böter stoppade de tiotusentals ryssar som på tisdagen samlades på Pusjkintorget i Moskva för att kräva nyval och en ny president. Rysk polis satte siffran till 18 000 deltagare, men flygbilder antydde att det handlade om minst det dubbla.

Marschen kommer bara en dag efter det att polis genomsökt flera namnkunniga protestledares hem, däribland aktivisten Aleksej Navalnyj, som ett led i utredningen av våldsamma Putinkritiska demonstrationer i maj. Regimkritisk litteratur, hårddiskar och pengar togs i beslag och ledarna beordrades att inställa sig för polisförhör på protestdagen.

"Inte rädda"

Oppositionspolitikern Boris Nemtsov och aktivisten Sergej Udaltsov trotsade dock polisens order och talade till folkmassan från scenen på Sakharov-avenyn.

- Kära vänner, de är rädda för oss och vi är inte rädda för dem, sade Nemtsov enligt AFP.

- Utredarna får vänta, jag har gjort mitt val, sade Udaltsov enligt BBC.

Den massiva protesten är den första i sitt slag sedan den 6 maj, dagen innan Vladimir Putin tillträdde sin tredje — och vitt omstridda — mandatperiod som president. Demonstrationen präglades då av våld och massgripanden av hundratals aktivister, och Putin har sedan dess intagit en betydligt hårdare linje mot regeringskritiska röster. En ny lag, antagen i förra veckan, har höjt böterna för otillåtna demonstrationer till motsvarande en rysk årslön.

Hackerattacker

Samtidigt som protesterna började släcktes flera oberoende mediers webbsidor ner efter en hackerattack, bland dem radiostationen Moscow Echo, Dozjd TV och oppositionstidningen Novaja Gazeta.

Putin själv uttalade sig inte direkt om protesterna, men sade i ett tv-sänt tal om politisk förändring i världen att han inte kommer att låta Ryssland försvagas av sociala oroligheter.

- Vi kan inte acceptera någonting som försvagar vårt land eller splittrar samhället, sade Putin enligt AFP.