Arkivfoto: Niklas Tallqvist

Hetsiga dispyter om gränskontrollerna i EU

Det har blåst upp till storbråk mellan EU-länderna, EU-parlamentet och EU-kommissionär Cecilia Malmström om passunionen Schengen och vem som ska få besluta om återinförda gränskontroller.

Den danske justitieministern Morten Bödskov (Socialdemokraterna) fick ducka duktigt för verbala smockor från både höger och vänster när han blixtinkallad till debatt i EU-parlamentet försvarade EU-ländernas beslut från förra veckan. EU-länderna bytte då laglig grund i viktiga Schengenfrågor, vilket innebär att EU-parlamentet utestängs från medbeslutande.

Ilska

EU-länderna motiverar beslutet med att gränsfrågan till syvende och sist handlar om ett lands inre säkerhet och då är det logiskt att det är ländernas regeringar som har det yttersta ansvaret.
EU-parlamentet kokar av ilska och överväger att dra medlemsländerna inför domstol, eller åtminstone att sluta prata med Danmark, som är EU-ordförande just nu.

Även Sveriges EU-kommissionär Cecilia Malmström, som ansvarar för Schengenfrågor, är upprörd och besviken. Men hon vill inte att frågan utvecklas till ren maktstrid.

–Det handlar om att få ett Schengensystem där man snabbt hittar problemen, tillsammans löser dem och bygger upp skydd mot missbruk, då någon plötsligt stänger gränsen, vilket hände för ett år sedan och då det var stor upprördhet i både Sverige och Tyskland, säger Malmström med anspelning på när den förra danska regeringen utökade gränskontrollerna.

Även Malmström kan ta till domstolsvapnet när det väl finns ett formellt beslut.
–Det finns ett sådant spår, men vi är inte där ännu, säger hon.