Facebook: Det är också vårt ansvar

– Det är inte bara föräldrarna som har ett ansvar, också vi måste agera för att barnen inte ska finnas på Facebook, säger Jan Fredriksson, talesman för Facebook i Norden.

Barn och Facebook har blivit ett hett debattämne sedan Wall Street Journal förra veckan skrev att Facebook planerar att slopa åldersgränsen och öppna sajten för barn. Barnens konton skulle bland annat vara kopplade till föräldrarnas konton på ett sätt som gör det lätt att övervaka aktiviteten. En ny marknad för den sociala jätten?

– Nej, nej, det är ett missförstånd, säger Jan Fredriksson, talesman för Facebook i Norden.

– Det stämmer att Facebook samarbetat med säkerhetsföretag om hur det lönar sig att göra i fråga om barn. Vi behöver mer kunskap om unga och sociala medier. Men det stämmer inte att Facebook skulle överväga att slopa åldersgränsen, några sådana planer finns inte.

Varför finns det en åldersgräns på Facebook?

– Facebook har satt en gräns av  säkerhetsskäl. Det krävs en viss mognad för att agera på nätet och sajten.

Hur kontrollerar ni att minderåriga inte har ett konto?

– Det är svårt att stoppa. Vi försöker hitta ett sätt att komma åt det, men många undersökningar har visat att unga är på Facebook och att föräldrarna hjälper dem att skapa en profil, så det är omöjligt att hantera.

– Enda sättet att bli medlem i Facebook är att ingå ett avtal med Facebook där man intygar sin ålder. Men det finns förstås många som uppger en falsk ålder.

Vad kan ni göra?

– Det enda sättet vi får reda på det är att någon anmäler personen och kan bevisa att det är fråga om ett barn. Alla anmälningar går via ett råd i  Dublin där även finska representanter sitter med.

Är det vanligt med anmälningar om barn?

– Det är inte så vanligt. Däremot kommer det in mycket rapporter om mobbning, våld och osakligheter. Rådet hanterar alla inkommande ärenden. Gällande åldersgränsen behövs alltid bevis, annars kan vi inte stänga kontot.

Är det då föräldrarnas ansvar att se till att barnen inte är med?

– Vi anser ju att det är en säkerhetsfråga och därför finns ett delat ansvar. Facebook har ett stort ansvar att se till att det finns information och ett system som förbjuder barn att delta. Men det är också viktigt att man som förälder agerar på ett sätt som gör det säkert för barn.

Skulle du tillåta barn under 13-år på sajten?

– Inte så länge det finns en gräns som nu.