Foto: Leif Weckström

Statsbyråkrati hotar stoppa efterlängtad brandstation

Han har en dröm, drömmen om en ny, funktionell brandstation med egen brygga i Vikareviken. Han är Tor-Björn Holmström, brandchef och en av femton aktiva FBK:are i Hitis. Sommartid är bråd tid, med hundratals sommargäster som behöver hjälp. Men byråkrati kan stoppa projektet

Torbjörn "Turbo" Holmström svänger in på gården vid brandstationen som står mitt i kyrkbyn i Hitis. Brandstationen är inte mycket mer än tak och väggar, en enkel byggnad som knappt har rum för brandbilen och manskapsbilen, reservslangar och utrustning som jackor, hjälmar, stövlar och redskap.

Hitis och Rosala har omkring 300 åretruntboare men i juni kommer sommargästerna och då mångfaldigas antalet människor i trakten.

Skärgårdsbrandkåren rycker i medeltal ut en gång i veckan men två tredjedelar av larmen går på sommaren så det är nu, när sommarlov och semestertider stundar, som FBK har fullt upp. Den vanligaste brandorsaken är ovarsamhet med grillen, och tvåtredjedelar av alla utryckningar gäller sjukdomsfall. Hitis FBK har också behörighet som första insats-enhet och förfogar bland annat över en defibrillator.

– Närmaste ordinarie brandkår finns i Salo och Pargas. Och det är ganska långt från Hitis. I Dalsbruk finns visserligen en brandkår men den är främst avsedd för fabriken. Innan den ordinarie brandkåren har hunnit fram kan katastrofen vara ett faktum, säger Holmström och berättar att de femton som utgör kärnan i FBK i Hitis har ett joursystem så att en tillräckligt stor grupp alltid är redo att rycka ut.

FBK strävar efter effektivitet, och vill bygga en ny funktionell brandstation nära en brygga så att man kommer i väg så fort som möjligt när larmet går. Det är nämligen till holmar, öar och skär som en stor del av sommarens utryckningar sker. Nu dröjer det minst 10 minuter tills man är redo att åka ut med brandbåten. 

En av Finlands ledande specialister i akutvård, läkaren Ari Kinnunen som byggde upp Medi-Heli tillsammans med några andra läkare, säger att en tio minuters tidsvinst kan vara avgörande i synnerhet om det handlar om en patient som kallar på hjälp för bröstsmärta och får kammarflimmer strax innan hjälpen når fram.

FBK har hittat idealplatsen för brandstationen i Vikareviken på norra sidan. Området ligger mellan vasskanten och landsvägen som leder till bryggan som förr var färjfäste. Någon bosättning kring viken syns inte och mellan Vikareviken och kyrkbyn växer stor tät skog.

Men FBK har ett problem: att få lov att bygga. I dag är området planerat som hamn och då måste man ha undantagslov. Man anhöll redan en gång om undantagsförfarande hos närings- trafik- och miljöcentralen i Egentliga Finland men fick back bland annat med hänvisning till att tomten syns från kyrkbyn.

– Det verkar som om tjänstemännen inte har varit på plats, noterar Holmström, och man kan inte annat än hålla med.

Trots negativt besked har Hitis FBK inte gett upp och lämnade in en ny anhållan om undantagslov i december. Något svar har man ännu inte fått men inspektör Maarit Kaipiainen på NTM-centralen säger att beskedet kommer inom juni.
Kimitoöns planeringschef, arkitekt Åke Lindeberg säger att man som bäst planerar att planlägga Vikareviken för en brandstation. Ur kommunens synvinkel finns ingen anledning att stoppa projektet. 

Läs mer om Hitis FBK:s bekymmeri dagens Hbl.