Foto: Tor Wennström Tuomo Puumala och Juha Sipilä strax innan valet.

Juha Sipilä är Centerns nya ordförande

Centern har valt 51-årige riksdagsledamoten Juha Sipilä till ny ordförande. Sipilä fick 1251 röster mot 872 för Tuomo Puumala.

Med överraskande klar marginal utropades Juha Sipilä till segrare i Centerns ordförandeval.

– Jag tackar ödmjukast för förtroendet. I perosonval kan sår rivas upp och jag såg bestörta människor gråtande lämna salen. Viktigast är nu att vi beger oss hem som en enad trupp, betonade Sipilä i sitt segertal.

Han beskrev medtävlaren Tuomo Puumala som en bror och hoppades att Paavo Väyrynen ställer sin utrikespolitiska kompetens till förfogande.


Väyrynen lyssnade utan att röra en min, men lovade sedan "i mån av möjlighet" ge Sipilä allt det stöd han behöver.
Om det var idel män i kampen om ordförandeposten, blev viceordförandevalet kvinnornas seger. Sittande vice ordföranden och riksdagsledamoten Annika Saarikko, 28 blev omvald åtföljd av europaparlamentariker Riikka Manner, 30 och Juha Rehula, 49.

Juha Sipilä, 51 är första periodens riksdagsledamot. Hans politiska erfarenhet från tiderna före Arkadiabacken är ringa; i gymnasiet var han elevkårsordförande och under uppväxten följde han med sin fars arbete i kommunfullmäktige i Puolanka.
Sipilä hör till dem som trodde på it-branschens enorma potential tidigt och det var i den branschen som gjorde honom till miljonär på 1990-talet.

De 2160 officiella kongressledamöterna som samlats i Rovaniemi är alla röstberättigade i valet.

Totalt har Centerns partikongress samlat över 3500 deltagare.

Kiviniemi höll avskedstal

Partikongressens andra dag i Rovaniemi började med att  Mari Kiviniemi i morse höll sitt sista tal som Centerns ordförande. Av sina motståndare har Kiviniemi kallats för "isdrottningen" och känslorna lyste med sin frånvaro när hon alldeles som i vilken översikt som helst nagelfor regeringens politik.

I eurokrisen börjar gränsen nås för vad Finland ännu kan förväntas bidra med, slog hon fast.

– Vi säger nej till att ytterligare öka det gemensamma ansvaret och de gemensamma riskerna. Vi har haft förståelse för att små euroländer bör få stöd, det har ju varit till hjälp för oss själva och hela Europa. Men vi har inte längre förståelse för att vi ska hjälpa stora länder, som Spanien och Italien.

Känslorna kom med när Kiviniemi gick in på sin egen korta period som partiordförande. När hon konstaterade att partiledningen inte strävat efter snabba klipp och inte heller fått sådana, men att hon vet att den nya partiledningen kan börja sitt arbete från ett renare bord avbröts hon av applåder.

Det blev mera applåder när hon konstaterade att finländarnas förtroende för Centern håller på att återställas och att partiet är värt förtroendet om man fungerar öppet och rejält i alla situationer.


– Jag har fått mycket av Centern och hoppas att jag har kunnat ge partiet tillräckligt. Det har inte varit blod, men nog svett och också tårar ibland, sade Kiviniemi avslutningsvis.

Läs mera i Hbl i morgon!