Programutvecklare tror starkt på Windows

Sedan Nokia i fjol meddelade att man övergår till operativsystemet Windows Phone har finländska mjukvaruföretag lagt i högre växlar för att utveckla program till plattformen. Men för att förväntningarna ska infrias krävs redan i år en fördubbling av användarbasen, enligt en rapport.

När de stora stapplar stiger de mindre fram. Så kan man beskriva kontentan av rapporten Software Industry Survey 2012 som beskriver hur de finländska mjukvaruföretagen ser på nuläget och framtiden. För de stora börslistade företagen med Nokia i spetsen var fjolåret svårt men de små och medelstora företagen i branschen visar upp tillväxtsiffror på i medeltal 10 procent, ökande vinster och större internationalisering jämfört med 2010. De ser även optimistiskt på framtiden och räknar med att resultaten för 2012 blir ännu bättre. Typiskt för de här företagen är att de koncentrerar sig på ett fåtal företagskunder och riktar in sig på specifika branscher. Endast fem procent av företagen gör produkter direkt för konsumenterna.

"Påverkas inte av Nokia"
– Under 2011 rasade Nokias användning av underleverantörer för mjukvara vilket har tvingat företag som Digia, Ixonos och Tieto att skära ner, säger forskningschef Mikko Rönkkö då han presenterar rapporten för vilken man samlat data från över 400 företag.

I början av fjolåret sjösatte Nokia sin nya strategi att ta i bruk Microsofts operativsystem Windows Phone och lägga ner de egna systemen Symbian och Meego. Det här väntas i Finland leda till 3 400 förlorade arbetstillfällen eller "frigjord arbetskraft" som man skriver i rapporten.

Ur mjukvarubranschens synvinkel är det ändå intressant att hela 70 procent av de små eller medelstora företagen anser att den nya strategin inte har någon direkt inverkan på deras verksamhet. Hittills har de här företagen klarat av att anställa mellan 650 och 850 personer som tidigare varit anställda hos Nokia eller dess underleverantörer. Men i rapporten varnar man för att den här takten kan bli långsammare trots att det finns ett stabilt intresse för forna Nokia-anställda.

Entusiasm över Windows
Nokia och Microsoft hoppas på att Windows Phone ska bli ett av de tre stora mobila ekosystemen tillsammans med Googles Android och Apples Ios. Om man granskar de finländska mjukvaruföretagens intresse för plattformen verkar utvecklingen verkligen gå i den här riktningen (se faktaruta). Under 2011 ökade mjukvaruföretagens användning av WP och delvis föregångaren Windows Mobile i sina produkter från 4,1 till 10,5 procent jämfört med året innan. Enligt rapporten planerar företagen de närmaste åren att ytterligare öka satsningarna på WP så att användningen av plattformen år 2012 och 2013 ligger jämsides med Android.

Rönkkö påminner ändå om att de här siffrorna endast handlar om framtida planer och att finländska företag kan känna ett grupptryck för att vara med och utveckla för Windows Phone. Till exempel en motsvarande studie i Tyskland visar att Windows Phone ligger trea, betydligt efter Android och Ios. Enligt rapporten borde Windows Phones användarbas fördubblas i år för att motsvara mjukvaruföretagens förväntningar från i fjol.