Arkivfoto/hbl

Prostituerade från tiotals länder i Finland

Sexmarknaden i Finland har blivit mer internationell. Tidigare har det främst varit prostituerade från Ryssland och Estland som rest till Finland, men numera finns det prostituerade från tiotals länder i landet.

–Ett dåligt ekonomiskt läge i Europa leder alltid till att folk inom sexindustrin börjar röra på sig. Många som tidigare slutat tvingas också återuppta sexarbetet på grund av recessionen, säger enhetschef Minna Huovinen vid organisationen Pro, en stödtjänst för prostituerade.
Polisen är inne på samma linje. Många verkar söka sig till Finland i hopp om bättre inkomster.

–Den ekonomiska situationen i Centraleuropa är svår, det kan vara att konsumenterna har mindre att lägga på den här sortens tjänster, säger kriminalinspektör Petri Rainala vid Helsingforspolisen.

Pro uppger att allt fler prostituerade från bland annat Rumänien, Tjeckien och afrikanska länder arbetar i landet. Föreningen uppskattar att medborgare från kring 50 länder använt dess tjänster under de senaste åren.

Arbetskraften inom branschen är ofta rörlig. Många kommer till landet för att arbeta i några dagar innan de reser vidare. Kundkontakterna görs numera främst på nätet.

Rainala säger att arbetet ofta arrangeras genom olika mellanhänder som kan erbjuda lägenheter och kundnätverk.
–Varje nivå tar naturligtvis sedan ut egen vinst, säger Rainala.
Huovinen på Pro påminner om att prostituerade blir ännu mer utsatta då de tvingas arbeta genom olika kriminella organisationer.