I november i fjol deltog en mängd människor på fullmäktiges möte i Sjundeå. FOTO: Niklas Meltio

Sjundeåfullmäktige sparkade styrelsen

Stämningen bland Sjundeåpolitikerna är ytterst inflammerad.

På måndagens kommunfullmäktigemöte i Sjundeå avsattes kommunens styrelse av majoritetsgruppen Grupp 14, och stämningen bland Sjundeåpolitikerna är inte direkt god. Droppen som fick bägaren att rinna över var enligt fullmäktigeordförande Rabbe Dahlqvist (SFP, Grupp 14) de övriga ledamöternas ovilja att diskutera den brådskande social- och hälsovårdsfrågan.

– Om fullmäktige enhälligt vill ta upp ett ärende till behandling så är det möjligt. Vi försökte öppna en diskussion om social- och hälsovården men lyckades inte. Därmed ansåg Grupp 14 att styrelsen inte kan fortsätta.

Kommunstyrelseordförande Artto Penttinen (Saml) säger Grupp 14 försökte pressa igenom sitt förslag om social- och hälsovårdssamarbete med Lojo utan regelrätt beredning och att ärendet till sin art är sådant att det hör under styrelsens beslutanderätt. Han förundrar sig också över Grupp 14:s beslut att kalla in de frånvarande ledamöterna Marcus Nordström (SFP) och Elisa Calin (ob.) för att rösta om styrelsen.

Nytt utskott agerar

I det tillfälliga arbetsutskott som tillsattes för att bereda bland annat förslaget om hur kommunen ska gå vidare i social- och hälsovårdsfrågan sitter Kirsi Pesonen (SDP), Kristian von Essen (Gröna) och Marcus Nordström.

Styrelsens sammansättning har inte motsvara den nya gruppindelningen i fullmäktige. Den nuvarande kommunstyrelsen fortsätter tills den nya väljs, troligen på fullmäktiges möte den 18 juni.