Foto: Colourbox

Amnesty: Arabvåren stoppade inte övergreppen

Den arabiska vårens segertåg tände hopp hos miljontals människor som törstade efter befrielse. Men fortfarande sker grova övergrepp, inte minst mot kvinnor. Det visar Amnestys årsrapport.

– Vi är oerhört bekymrade över kvinnornas situation, säger Lise Bergh, generalsekreterare för Amnesty Internationals svenska sektion.

Kvinnorna var högst delaktiga i revolutionsvågen 2011 som ledde till att de gamla regimerna i Egypten, Libyen och Tunisien störtades. Ändå har deras villkor i många fall rentav försämrats, enligt människorättsorganisationen.

Från Egypten kommer rapporter om fortsatt tortyr och övertramp av de mänskliga rättigheterna.

– Visst är det positivt att Mubarak störtats och att man kan hålla allmänna och fria val. Men att militärrådet fortfarande har så stark makt är allvarligt.

Fängslade kvinnor har bland annat utsatts för kränkande "kyskhetstester" av militären, säger Lise Bergh.

I andra delar av Afrika gjordes under det gångna året flera försök att kopiera den arabiska våren, men såväl i Uganda som i en rad andra länder slogs folkets resning ner brutalt. Även i Kina stoppade regimen effektivt alla protester.

Trots den på många håll dystra bilden finns det ljusglimtar.

I Argentina jublade människor på gatorna i Buenos Aires efter beskedet att delar av den forna militärjuntan–däribland "den blonde dödsängeln" Alfredo Astiz, som bland annat anklagas för att ha fört bort och mördat svenskan Dagmar Hagelin–ställdes till svars för sina brott mot mänskligheten.

Även på andra håll i Sydamerika, i bland annat Chile och Brasilien, pågår liknande processer. Att även Ratko Mladic, bosnienserbisk överbefälhavare under kriget i det forna Jugoslavien, kunde gripas i fjol är ännu ett steg i rätt riktning, påpekar Lise Bergh.

– Dessutom kan vi konstatera att allt fler länder avskaffar dödsstraffet, ytterligare ett tecken på att utvecklingen går framåt.