Foto: Tor Wennström

Carl Haglund vinnare i Hbl-enkät

Carl Haglund ser ut att ha ett klart försprång inför ordförandevalet i SFP. 92 av delegaterna säger att de röstar på Haglund, mot 53 för Anna-Maja Henriksson. Men ingenting är avgjort: hela 81 är osäkra.

Det är nylänningen Carl Haglund som kammar hem lejonparten av rösterna i alla kretsar utom inom Svenska kvinnoförbundet och i Österbotten. Där är det Jakobstadsbon Anna-Maja Henriksson som är favorit. 26 österbottniska delegater väljer Henriksson, mot åtta för Haglund. Men lite överraskande är det en stor andel österbottningar som är osäkra, hela 43 delegater. Bland dem finns både sådana som inte vill avslöja vem de röstar på och sådana som ännu inte har bestämt sig.

– Jag är lite förvånad över att Henriksson inte från början har ett starkare stöd i Österbotten, säger Åsa Bengtsson, docent i statsvetenskap vid Åbo Akademi.

 När Hbl ringer upp delegaterna är det många österbottningar som uppger att de väntar på debatten i Vasa i slutet av månaden innan de fattar sitt beslut.

Stark regional splittring

Det starkaste mönstret i delegaternas svar är den regionala splittringen. Det är ingenting nytt, men enligt professorn i allmän statslära Jan Sundberg syns den speciellt starkt i det här valet när det inte finns någon ”kompromisskandidat” från Åbo, som traditionellt har kunnat accepteras i såväl Nyland som Österbotten. I valet 2002 fanns också könsfrågan som en vattendelare. Då utmanade Astrid Thors åbolänningen Jan-Erik Enestam och förlorade med en hårsmån.

– Det elementet finns med här också, men det regionala får starkare genomslag, säger Sundberg.

Läs mera i dagens Hbl!