Foto: Kungahuset

Dopceremonin börjar klockan 12.40 finsk tid

Prinsessan …Estelle Silvia Ewa Mary döps i dag i Slottskyrkan i Stockholm. Allt är väl förberett. Det värsta som kan hända är att prinsessan börjar tjuta.

STOCKHOLM En lång rad av Europas kungligheter, bland annat representanter för kungahusen i Nederländerna, Danmark och Norge är närvarande vid dopet.

President Sauli Niinistö flyger direkt från Nato-toppmöte i Chicago för att tillsammans med fru Jenni Haukio delta i dopet.

Det har redan en tid varit känt att kronprinsessan Victorias förstfödda dotter ska heta Estelle Silvia Ewa Mary. I övrigt har dopet kringgärdats av ett stort hemlighetsmakeri.

Inte ens SVT, som har huvudansvaret för direktsändningarna från Slottskyrkan, har fått veta särskilt mycket.
– Allt har varit hemligt, allt från gästlista till klänning, vilka som blir faddrar och hur Slottskyrkan kommer att vara dekorerad, säger Ebba von Sydow, programvärd för SVT:s direktsändning.

Ebba von Sydow har förberett sig minutiöst för prinsessans dop i två månader.
– Jag har tittat på tidigare kungliga dop. Vi hade ett prinsessdop i Danmark i går (läs: i förrgår) och sedan döpte jag min egen dotter i somras. Det är kanske bra att ha gjort det, säger hon.

12.40
För den som vill följa dopakten på tv i Finland är det Yle Fem som gäller.

400 journalister
Det massmediala intresset för dopet är rekordstort. 400 journalister har ackrediterat sig, det vill säga de har rätt att jobba i och kring slottet under dopceremonin. 140 utländska journalister har rest till Stockholm, ungefär hälften av dem från drottning Silvias hemland Tyskland. Den tyska tv-kanalen ZDF är värst och har skickat 40 anställda till Stockholm, där de kommer att direktsända från Slottsbacken.

Varför är tyskarna så galet intresserade av svenska kungligheter?
– Det är för att Silvia är deras drottning. De har heller inte samma respekt för kungafamiljen som vi har här i Sverige. De kan skvallra mycket mer än vad som görs i svenska medier, säger von Sydow.

Även om hemlighetsmakeriet runt dopet är stort slog en nyhet ner som en bomb i Stockholm i går.

Prins Carl Philips flickvän Sofia Hellqvist och prinsessan Madeleines amerikanske pojkvän Chris O’Neill är inbjudna till dopet och deltar av allt att döma.

Att den konservative kungen gått med på att bjuda in barnens flick- och pojkvänner till dopet är en sensation. Daniel Westling fick vänta i åratal på att få delta i offentliga tillställningar tillsammans med kungafamiljen. Först när han hade förlovat sig med kronprinsessan Victoria 2010 släpptes han in i finrummen.

Hovets presschef Bertil Ternert gör sitt bästa för att avdramatisera det hela.

– Man har funnit det naturligt att de bjuds in. Paren är sedan en tid sambor, säger Ternert.

Ytterst är det kungen själv som bjuder in, men det är inte svårt att räkna ut att Victoria och Daniel har haft sitt finger med i spelet när inbjudningslistan skrevs.

FAKTA
Finsk tid
  • 12.00–12.45: Gästerna anländer till Kungliga slottet i Stockholm.
  • 13.00–14.00: Dopceremoni i Slottskyrkan på Kungliga slottet.
  • 14.15–15.30 (cirka): Kungaparet ger en mottagning i Bernadottevåningen på Kungliga slottet.

– Det här visar att kungen har godkänt dem. Det kan komma en förlovning rätt snabbt. Särskilt Madeleine har länge längtat efter barn. Hon föll på mållinjen när förlovningen med Jonas Bergqvist sprack, säger Johan T. Lindwall, hovreporter på Expressen och författare till en bok om kronprinsessan Victoria.

Dopvattnets källa
Prinsessan Estelle döps i Slottskyrkan klockan 13 finsk tid. Dopet förrättas av ärkebiskop Anders Wejryd.

Vad kan gå fel?
– Dopvattnet kanske är väldigt kallt och Estelle börjar skrika, säger Lindwall.

Det hände senast när prinsessan Madeleine döptes 1982. Hon började gallskrika. Madeleine skrek så mycket att en upprörd tv-tittare JO-anmälde ärkebiskopen för barnmisshandel. Anmälan avskrevs.

Varifrån dopvattnet hämtats är en välbevarad hemlighet. Enligt vad Hbl erfar har det hämtats från en källa i prins Daniels hembygd Ockelbo.