Foto: EPA/Fehim Demir

”Inget kan rättfärdiga det Mladic gjort”

Den bosnienserbiske befälhavaren Ratko Mladics offer har väntat på upprättelse i tjugo år. Nu är de närmare än någonsin. – Rättegången är viktig för att landet ska läka, säger Emina Arnautovic som kom som kvotflykting till Finland 1992.

Den tidigare bosnienserbiske befälhavaren Ratko Mladic hade som mål att befria Bosnien från alla som inte var serber, sade åklagaren Dermot Groome under den första rättegångsdagen i den internationella krigsförbrytartribunalen för det forna Jugoslavien (ICTY) i Haag.

– Civila dödades av ingen annan orsak än att de inte var serber.

Det är tjugo år sedan Mladic och hans armé inledde den 43 månader långa belägringen av den bosniska huvudstaden Sarajevo. Krigsslutet 1995 såg den värsta massakern i Europa sedan andra världskriget – Mladics styrkor dödade omkring 8 000 muslimska män och pojkar i staden Srebrenica.

– Mladic och hans trupper var väl insatta i dödandets hantverk när de nådde Srebrenica, sade Groome.

Mladic anklagas för folkmord, krigsförbrytelser och brott mot mänskligheten.

Sammanlagt dödades över hundratusen människor under Bosnienkriget.

Provokatör i rättssalen

I går fick krigsoffren äntligen se honom inför rätta. Den i dag 70-årige Mladic är långt ifrån den kraftiga befälhavare som världen såg på tv i början av 1990-talet.

Smalare, gråare och kostymklädd satt han i rättssalen och gjorde anteckningar. Hälsan är svag efter en stroke under de femton åren på flykt undan rättvisan.

Försvaret har förklarat att han är oskyldig och har flera gånger försökt skjuta upp rättegången – dels med motiveringen att de inte hunnit förbereda sig ordentlig, dels av hälsoskäl.

Varken Mladic eller hans försvarare skulle under gårdagen svara på frågor eller göra uttalanden. Det hindrade inte Mladic från att gestikulera sitt budskap till några kvinnor på åskådarläktaren. Kvinnorna fick ögonkontakt med Mladic och en upprörd konversation med gester uppstod.

Mladic drog ett finger rakt över halsen i en uppenbart provocerande gest. Domaren Alphons Orie varnade honom för att upprepa beteendet.

Tankarna går till Syrien

Tiotals av krigsoffren var samlade i och utanför tribunalen. Munira Subasic, som förlorade 22 familjemedlemmar i Srebrenicamassakern, hör till en grupp anhöriga som vill höra Mladics svar personligen. Den 65-åriga Subasic säger att hon vill se honom i ögonen och ”fråga om han ångrar det han gjorde”, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Närpesbon Emina Arnautovic anser att den viktigaste aspekten av rättegången är att en gång för alla erkänna att ett folkmord skedde i Europa så sent som på 1990-talet.

– Det finns inget straff som rättfärdigar det Mladic har gjort, men en dom behövs för offrens skull och för att Bosnien ska kunna läka och gå framåt igen, säger Arnautovic.

– Det är också viktigt att världen kallar det som skett vid dess rätta namn, folkmord.

Emina Arnautovic kom från staden Kozarac i nordvästra Bosnien till Närpes som kvotflykting 1992, tillsammans med sin man som hade suttit i ett av den serbiska arméns koncentrationsläger. Sedan dess har hon blivit en av stadens ledande kommunalpolitiker.

Hon hoppas att rättegången mot de misstänkta krigsförbrytarna i Haag kan påverka världen att hindra att samma sak händer igen.

– Jag tänker mycket på Syrien och hur de har det där. Jag minns ju hur det var att vara mitt inne i kriget, hur vi varje dag tittade upp mot himlen och tänkte att kanske de kommer i dag för det här kan ju inte få pågå i Europa.