Hollandes plan träffat av blixten – Merkelmöte sinkas

Francois Hollandes första mötesresa som president fick en dramatisk början. Hollandes plan träffades av blixten på väg till toppmötet med Tysklands förbundskansler Angela Merkel och tvingades vända.

Francois  Hollande kunde senare stiga ombord på ett nytt plan och återuppta resan kraftigt försenad.

Spekulationerna inför mötet har gått på högvarv sedan Hollande segrade i presidentvalet. Hollande och Merkel verkar ha kraftigt olika åsikter om hur eurokrisen ska hanteras och det har väckt spekulationer om kommande problem mellan Europas två mäktigaste ledare.

Samtidigt talar medarbetare till båda lederna om att relationen kan bli betydligt mindre stormig än många tror. Enligt dem kommer Hollande och Merkel sannolikt att kunna samarbeta bättre än de senaste dagarnas hårda uttalanden låter förstå. Både förbundskanslerns och presidentens medarbetare uppskattar att det finns mer som förenar de två ledarna än det finns som skiljer dem åt.

Hollande vill omförhandla EU:s avtal om budgetdisciplin, men Merkel har tills vidare vägrat. Talesmän för de två ledarna har utbytt hårda uttalanden i frågan, men källor i kulisserna uppger att presidenten och förbundskanslern trots allt har mycket gemensamt.

Saknar inte Sarkozy

Merkels och Hollandes föregångare Nicolas Sarkozy samarbetade tätt för att försöka avvärja eurokrisen. Samarbetet var så nära att duon döptes till Merkozy. Det har fått många att glömma att början på deras samarbete var allt annat än smidig.

I början av Sarkozys mandatperiod följde tyskarna skräckslaget med hur presidenten backade ur sina ekonomiska löften och inledde kärnkraftssamarbete med Libyen. Den jordnära Merkel och den hyperaktiva och impulsiva Sarkozy var allt för olika för att bli nära allierade trots att båda kommer från högerpartier.

–Vi antar att det finns mer likheter än olikheter mellan Hollande och Merkel, sade en tysk tjänsteman med nära kontakter till förbundskanslern.
En EU-källa uttalar sig mer direkt.
–Det är knappast någon hemlighet att en del av ledarna inte kommer att sakna Sarkozy.
I Tyskland räknar många med att samarbetet mellan Merkel och Hollande kommer att få en smidig inledning. Merkel rapporteras se fram emot att arbeta med socialisten Hollande trots att hon öppet stödde Sarkozy i presidentvalet.
–De som känner dem tror att de kommer bättre överens än Merkel och Sarkozy, sade en rådgivare till Hollande.