Finland överväger att delta i övervakningen av Islands luftrum

Finland utreder möjligheten att delta i övervakningen av Islands luftrum tillsammans med de övriga nordiska länderna.

Presidenten och statsrådets utrikes- och säkerhetspolitiska utskott har behandlat frågan men inga beslut har ännu tagits.

Island är ett Nato-land men har ingen egen militär. USA ansvarade tidigare för Islands försvar.

Island har föreslagit att dess luftrum kunde övervakas med samnordiska krafter. Bakgrunden till förslaget är Norges tidigare utrikesminister Thorvald Stoltenbergs försvarsutspel för tre år sedan. Stoltenberg förslog då att det nordiska försvarssamarbetet borde ökas.

Stoltenbergs förslag mötte till en början skeptiska reaktioner. Under utrikesministermötet i Reykjavik konstaterade deltagarna att en möjlig övervakning av det isländska luftrummet ligger långt i framtiden. Nu ser åsikterna ut att ha ändrats.

Helsingin Sanomat rapporterar att det finns planer på att Finland deltar i övervakningen med fyra stridsplan tre veckor i året.

Övervakningen av det isländska var den mest synliga delen av Stoltenbergs förslag. Han motiverade det med att ryska plan dykt upp i Islands närområden genast efter att USA lämnat landet. Enligt Stoltenberg orsakade det här oro bland islänningarna.