Foto: Lehtikuva/Jussi Nukari

SFP-folkvalda flaggar för Henriksson

Bland SFP:s riksdagsledamöter är Anna-Maja Henriksson klar favorit som ny partiordförande. Ingen nämner Carl Haglund, annat än som en oumbärlig nyländsk kandidat i riksdagsvalet 2015

Nomineringen av delegater till SFP:s partidag är i full gång. Det betyder att ordförandevalet egentligen avgörs som bäst, även om en del delegater som redan utsetts ännu inte bestämt sig för om de ska rösta på Europaparlamentariker Carl Haglund från Esbo eller justitieminister Anna-Maja Henriksson från Jakobstad.

SFP:s riksdagsledamöter verkar ense om att det blir ett väldigt jämnt lopp. Föga överraskande är de också ense om att båda kandidaterna är väldigt kompetenta och lämpliga för partiordförandeuppdraget.

Överraskande är däremot att de som väljer att berätta vem de flaggar för alla nämner samma namn: Anna-Maja Henriksson. 

För nyländska Thomas Blomqvist var valet mellan två goda kandidater inte enkelt. Enligt honom har nämligen Haglund bland de nyländska partidagsdelegaterna ett betydligt starkare stöd än Henriksson.

– För mig handlar det här ändå inte om regionpolitik. Jag känner båda kandidaterna, men jag har jobbat väldigt nära ihop med Anna-Maja ända sedan vi kom in i riksdagen 2007. Jag har med åren märkt hur nära vi står varandra i alla frågor och som justitieminister har hon bara vuxit med uppdraget. Därför tänker jag rösta på henne, säger Blomqvist till Hbl.

Oberoende av hur det går i ordförandevalet räknar Blomqvist med att Haglund är med bland SFP:s kandidater i riksdagsvalet 2015.

– Vi behöver honom som en förstärkning på den nyländska listan. Det här säger jag trots att vi som ställer upp för återval i Nyland får en tuff kamp.

Nyländska Christina Gestrin är på resande fot med riksdagens utrikesutskott, men hon meddelade redan för flera veckor sedan i ett pressmeddelande att "det är hög tid att SFP väljer en kvinna till ordförande och att Anna-Maja Henriksson har alla förutsättningar för att bli en stark samlande kraft för SFP.

SFP:s tredje folkvalda från Nyland, riksdagsgruppens ordförande Mikaela Nylander säger att hon som gruppordförande inte kan ta ställning i ordförandefrågan. Hon hade hoppats på fler kandidater.

– Jag hade gärna sett en ung och mer okänd kandidat, i stil med Jan D. Oker-Blom, som för sex år sedan satte press på debatten, ifrågasatte och skapade sig en plattform. Till exempel SU:s förra ordförande Fredrika Åkerö hade varit en sådan kandidat. Calle är visserligen ung men redan väldigt etablerad.

Nylander ser nästan inga skillnader mellan Haglund och Henriksson.

– Båda har samma betoningar i svenska frågor, människorättsfrågor, EU-politiken och välfärdspolitiken, men medan Anna-Maja står stadigt i mitten är Calle kanske lite mer till höger i den ekonomiska politiken.

Också Nylander utgår från att Haglund är med på den nyländska kandidatlistan i nästa riksdagsval.

– Det fjärde mandatet får vi aldrig tillbaka, det har glidit oss ur händerna i och med den stora inflyttningen till valkretsen, men vi behöver kända namn för att hålla positionerna i Nyland.

Henriksson stöds också av sina tre gruppkamrater från Österbotten. Ulla-Maj Wideroos gjorde det i Hbl den 29.4, medan Mats Nylund och Lars-Erik Gästgivars svarade på Hbls frågapå tisdagen.

– I dagens läge tycker jag att Calle borde hållas i Bryssel ett par år till. Han har många viktiga saker att slutföra där. Därför håller jag nog på Anna-Maja, trots att Calle politiskt står mig närmare. Han är ju mer till höger än Anna-Maja, säger Gästgivars.

Han tippar att Henriksson kanske drar det längre strået i valet på partidagen. Nylund vågar inte tippa annat än att det blir ett otroligt jämnt lopp mellan två ypperliga kandidater.

– Själv stöder jag Anna-Maja. Vi kom in samtidigt i riksdagen och vi vandrade genast till Centerns grupprum för att beskåda gruppfotot från 1930-talet där hennes morfar är med. Hon skulle bli en utmärkt ordförande för SFP. Könet avgör inte men nog skulle det sitta bra med en kompetent kvinna på posten.

Avgående ordförande Stefan Wallin berättar inte vem hans favorit är. Det gör inte heller Astrid Thors.

Svenska Kvinnoförbundets förbundsstyrelse tog på måndagen efter omröstning ställning för Henriksson och förbundsordförande Carola Sundqvist tippar att en stor majoritet av förbundets partidagsdelegater röstar på henne. SU flaggade redan för en månad sedan för Haglund och SU-delegaterna väntas rätt samstämmigt rösta på honom.