Foto: Lehtikuva/Pekka Sakki

Brist på svinkött kan uppstå

Överproduktionen av griskött håller på att övergå i grisbrist i Finland. Produktionen kommer sannolikt att minska med minst fem procent i år och nästa år.

Det här förutspår svinföretagarnas förening och lantbrukarcentralen MTK.

– I dessa stunder infaller säkert övergången där produktionen av griskött blir mindre än konsumtionen, säger MTK:s husdjursombudsman Jukka Rantala till FNB.

Orsaken är den dåliga lönsamheten, som har tvingat många svinföretagare att lägga ner.

Verksamhetsledaren Ari Berg vid svinföretagarnas förening uppger att det finns kvar cirka 1600 aktiva svingårdar i Finland i dag, och att ungefär hundra av dem kommer att upphöra med verksamheten i år.

De fortsatta besluten påverkas också av att bestämmelserna skärptes vid årsskiftet för att förbättra svinens välmående. EU-direktivet om saken godkändes redan i början av 2000-talet, men snart löper den tioåriga övergångstiden ut.

Tvingas överväga konkurs

Enligt en brittisk uppskattning kan direktivet leda till att svinproduktionen i hela EU minskar med tio procent. Enligt Rantala vid MTK är följderna svåra att förutse eftersom ingen verkar ha exakta uppgifter om i vilket skick EU-ländernas svingårdar är i dag.

– En minskning på tio procent skulle vara ett ganska hårt slag på marknaden, säger han.

Berg gissar att största delen av de finländska svingårdarna fyller kraven redan nu.

Ändringar kan ändå behövas till exempel när det gäller gruppboxarna för grisande suggor. De kan kräva relativt stora satsningar i synnerhet på små gårdar.

– En del företagare tvingas välja om de ska göra en större renovering eller utvidgning på samma gång, eller om de ska lägga ner helt och hållet.

Kan bli skinkbrist

Rantala vid MTK säger att det i och för sig är bra för branschen att överproduktionen upphör, eftersom det gör marknaden sundare och förbättrar lönsamheten.

– Och det är bra att djurens välmående förbättras. Vi stödjer naturligtvis de här åtgärderna, förutsatt att reglerna och övervakningen är de samma överallt i Europa.

Risken är att det går på samma sätt som med hönserierna för ett år sedan. Då upphörde övergångstiden för burhönsdirektivet, men produktionen med olagliga burar fortsatte i flera EU-länder.

Den minskande grisköttsproduktionen i EU-länderna kan också ersättas med ökad import från andra länder, också från länder där djuren har det klart sämre än i Europa.

Hönsdirektivet orsakade en äggbrist som märktes också på finländska butikshyllor.

En tillfällig svinbrist kan också uppstå. Åtminstone bör konsumenterna vara beredda på att grisköttet blir dyrare.