Mikael Bobacka

Samhället drar ekonomisk nytta av hockey-VM

Oberoende om hockey-VM blir en vinst- eller förlustaffär kommer evenemanget att få många positiva samhällsekonomiska effekter.

Finns det någon samhällelig ekonomisk nytta med hockey-VM?

Jo, det gör det. Hbl har med hjälp av forskaren Seppo Laakso på företaget Kaupunkitutkimus, som är specialiserat på stads- och regionforskning, utrett vilka ekonomiska svallvågor spektaklet kommer att göra för huvudstadsregionen och hela landet.

Om själva evenemanget i sig kommer att gå med vinst eller förlust är i det här sammanhanget närmast egalt. Evenemangets ekonomiska framgång är nämligen en helt annan sak än den samhällsekonomiska effekt som evenemanget ger i det långa loppet.
– Om evenemanget går väldigt mycket med förlust kan det förstås betyda att vi inte får ordna hockey-VM några fler gånger och då har det en betydelse, säger Laakso.

Pengaström utifrån påverkar
Den största delen av besökarna kommer förmodligen från huvudstadsregionen. Men den här gruppen är inte intressant i detta sammanhang.

– Om de inte skulle se en VM-match på Hartwallarenan skulle de i stället använda pengarna på någonting annat i regionen.
Den del av besökarna som däremot är intressant är de som kommer långväga ifrån och speciellt de som kommer från utlandet. Då kommer pengarna till regionen utifrån.

För den här uträkningen räknar vi med att 10–20 procent av alla människor som besöker Hartwallarenan under hockey-VM kommer från utlandet. Andelen på varje match är antagligen lite högre för att många besökare från andra länder troligtvis ser fler än en match.

Liten del av helheten
Förädlingsvärdet på 8–15 miljoner euro beskriver det sammanlagda värdet som hockey-VM producerar efter att alla kringfaktorer har tagits i beaktande. Förädlingsvärdet för hela Helsingforsregionen, som omfattar 14 kommuner, kan räknas till 60 miljarder euro och i den jämförelsen utgör förädlingsvärdet för hockey-VM en försvinnande liten del.

– Lyckade evenemang kan förstås ge upphov till ett gott rykte som kan leda till flera liknande evenemang.
Kaupunkitutkimus har nyligen gjort en rapport om evenemangens betydelse. Det är den rapporten som används som grund för denna uträkning. En av poängerna som rapporten tar upp är att trots att enskilda evenemang har en relativt liten effekt på regionens ekonomi utgör evenemangen en större del om de alla räknas ihop. Därmed blir det mera väsentligt att tala om positiva trender gällande hur många och hur väl evenemangen ordnas.

Seppo Laakso har svårt att se några samhällsekonomiska risker som ordnandet av hockey-VM kunde innebära.
– Om det inte skulle komma några människor alls fungerar förstås inte den här modellen. Till hockey-VM vet vi att det kommer besökare, men för vissa musikfestivaler kan det här vara avgörande.

Fakta: Förädlingsvärde

Förädlingsvärde (brutto) avser det värde som genereras av varje enhet som har en produktionsaktivitet. I marknadsproduktion beräknas det genom att man från enhetens produktion drar av de insatser (varor och tjänster) som används i produktionsprocessen, och i icke-marknadsproduktion beräknas det genom att summera beloppen av löner och kollektiva avgifter, kapitalförslitning och eventuella skatter på produktion och import.