Nyvald. Niklas Mannfolk lovar att SU ska satsa hårt på kommunalvalet. Niklas Tallqvist

SU:s Mannfolk talar för medborgarlön

Niklas Mannfolk tar över som ordförande för SFP:s ungdomsorganisation Svensk ungdom. Den viktigaste frågan Mannfolk vill lyfta fram är utslagning bland unga i samhället.

För några år sedan var Niklas Mannfolk inte intresserad av inrikespolitik på grund av den bild medierna gav av den.

– Bilden av politik blir felaktig i medierna, det som lyfts fram är käbblet mellan politikerna, säger Mannfolk.

Nu vill han leda Svensk ungdom för att komma åt problematiken i politiken. Han vann i går ordförandeskapet med 45 röster mot 27 för Daniela Holm.

– Jag har följt med SU:s arbete under de fyra senaste åren och ser potentialen i förbundet. Jag ska se till att vi lyfter fram vår liberala ideologi bättre än vad vi gjort hittills.

Kommunalvalet står också högt på listan av saker han genast vill ta itu med.

– Kommunalvalet är SU:s viktigaste val. SU vill göra sitt yttersta för att aktivera de lokala föreningar som vårt förbund byggs upp av. Jag är övertygad om att vi kommer att vinna detta val.

Mannfolk sällar sig till dem som vill utveckla tvåspråkigheten inom SFP.

– Vi kan inte nå 10 procent om vi endast kommunicerar utåt på svenska. För att få fler medlemmar måste vi bli ett mer inkluderande förbund, det vill säga ta med fler tvåspråkiga som delar vår ideologi. Man ska kunna vara med fastän man inte kan svenska.

Unga utslagna närmast hjärtat
Den viktigaste frågan Mannfolk vill lyfta fram är ändå utslagning bland unga.

– Vi måste hitta ett sätt att lösa de sociala problemen. Det gör vi genom fungerande socialpolitik som uppmuntrar till arbete. Vi borde se över vårt socialskyddssystem.

Mannfolk förespråkar en modifierad version av en medborgarlön, men med negativ inkomstskatt, där ersättningen fasas ut i takt med ökande arbetsinkomst.

– Idén bygger på att alla får till exempel 10 000 euro om året av staten och betalar 25 procent skatt. Den som inte tjänar något får 10 000, medan den som tjänar 40 000 inte tjänar något på stödet. Om idén utvecklas tillräckligt långt leder den till en avveckling av största delen av de sociala förmånerna och vi slipper den tungrodda och dyra byråkratin. Systemet uppmuntrar också till arbete.

Svensk ungdom är ett språngbräde för många unga som vill göra en politisk karriär. Vilka andra funktioner ska SU ha?
– Alla behöver inte bli magistrar eller doktorer och alla som håller på med politik behöver inte bli riksdagsledamöter. De studerande i Åbo, som är omkring 30 000, är en välorganiserad grupp väljare. De spikade ett kommunalvalsprogram som de presenterar för kandidaterna. Det här kan vi också göra till exempel via våra nationella och internationella samarbetspartner.

I partiordförandevalet stöder Mannfolk Europaparlamentariker Carl Haglund.

– SU ser Haglund som en förebild. Det torde ha en ganska stor effekt i valet. SU har 27 delegatplatser av omkring 200. Dessutom finns SU:are på andra platser i partiet. De kan alltså också sitta i andra förbund.

Hur ska ni locka unga att ställa upp i kommunalvalet?
– Det är viktigt att de unga ser vad politik handlar om. All utbildning vi erbjuder riktar sig inte enbart till kandidater utan vi kan också erbjuda stöd och utbildning åt andra intresserade, som till exempel övningar i retorik, att skriva insändare och hur man handskas med medier.

 

NIKLAS MANNFOLK
• Ålder: 27.

• Född: I Valkeakoski. Har bott i Sverige, Storbritannien och Tammerfors. Nu bor jag i Åbo men har konstaterat att jag måste flytta till Helsingfors för att kunna vara den ordförande SU behöver.

• Familj: Gifter mig i oktober med min sambo.

• Utbildning: Ekonomie magister vid Turun Kauppakorkeakoulu.

• Politisk förebild: FN:s tidigare generalsekreterare Dag Hammarskjöld.

• Politikhistoria: Under mandatperioden 2009–2011 ordförande för studentkåren vid Åbo universitet. Våren 2011 en av SFP:s riksdagsvalskandidater i Egentliga Finlands valkrets. 2008 praktikant vid Europaparlamentet för Henrik Lax. Sedan 2011 riksdagsassistent för försvarsminister Stefan Wallin. Sitter också med i Åbo stads gymnasie- och yrkesutbildningsnämnd och leder diskussionen i dess svenska sektion.

• Kuriosa: Jag har inte gått ut grundskolan. Jag har inte ett avgångsbetyg från den finska grundskolan eftersom jag gick nian i England. Det visade sig vara ett litet problem när jag skulle söka till gymnasiet. Efter intervjuer med tre olika rektorer godkände en av dem mig.