Foto: Hbl-arkiv

Vuotos och Kollaja på tapeten igen

Den som trodde att stridsyxan var begravd i evighetsgrälet om vattenkraft i Vuotos och Kollaja misstog sig. Energiindustrin anser att tiden är mogen för en ny omgång i debatten.

Finland kommer inte att nå sina mål för förnybar energi utan kraftfulla åtgärder för att öka produktionen genom massiva satsningar på vindkraft, skogsflis och vattenkraft. Det säger Energiindustrin.

Potential finns nog, men om Finland ska nå målet om 38 procent förnybar energi till 2020 måste man öka investeringstakten. Det är dessvärre lättare sagt än gjort eftersom den förnybara energin, trots en hög allmän acceptans, stöter på patrull när det kommer till kritan. Det så kallade nimby-fenomenet (inte på min bakgård) är en effektiv bromskloss, men bara en.

– Den lokala acceptansen är en stor utmaning, det är typiskt för alla industriländer, men hos oss är processen för planläggning, miljökonsekvensbedömningar och miljötillstånd alldeles för långsam, säger Energiindustrins vd Juha Naukkarinen.

Han vill ha en mer konsekvent politisk styrning som hjälper bolagen att våga fatta beslut om investeringar.

– Alla utmaningar kan lösas men det förutsätter brett smarbete mellan beslutsfattare, myndigheter och aktörerna i energibranschen, säger Naukkarinen.

Enligt Energiindustrin kommer vindkraftkapaciteten inte att kunna byggas ut från dagens knappt 200 megawatt till målnivån 2 500 megawatt år 2020 om inte investeringshindren röjs undan. För skogsfliset ser det mörkt ut då EU-kommissionen underkände stödet till energived. Energiindustrin föreslår att lastbilarna ska få ta tyngre lass än det som tillåts i dag och kräver flexmöjligheter i körtiderna då behovet är som störst.

Den riktiga brandfacklan kastar Naukkarinen in i fråga om vattenkraften. Finland kan inte bygga ut den så mycket som regeringen förutsatt utan att man öppnar forsskyddslagen som till exempel skyddar Kollaja-området från utbyggnad.

– Det har gått 25 år sedan lagen stiftades och samhället har förändrats. Tiden kunde vara mogen, säger Naukkarinen.

Evighetstvisten om utbyggnaden av Vuotos som Högsta förvaltningsdomstolen "definitivt" har avslutat för länge sedan är kanske ändå inte avslutad. Vuotos skyddas av Naturaområden, men Energiindustrin påpekar att det går att byta skyddsobjekt om man hittar ett kompenserande område. Organisationen vill ha en politisk debatt om vilka områden som kunde byggas ut och vilka som bör skyddas också framöver.

Vill ni alltså öppna Kollaja och Vuotos för vattenkraft?

– Vi vill öppna en diskussion om möjligheterna att utnyttja båda områdena. Det är värt att väga intressena mot varandra en gång till, säger Naukkarinen.