Förtroendet för svenska kungen rekordlågt

Staten står sig bra när svenskarna delar ut förtroendepoäng. Men förtroendet för statens överhuvud, kungen, är rekordlågt. Det visar de första analyserna från SOM-institutets senaste mätning.

Kungahuset hamnar på tolfte plats i SOM-institutets förtroendebarometer. SOM-institutet i Göteborg genomför årligen en opinionsmätning där svenskarna får ta ställning i en rad olika frågor och just nu visar den att förtroendet för kungahuset aldrig varit så lågt som nu.

Synen på kungahuset styrs mycket av hur de enskilda medlemmarna uppför sig. Varje klavertramp innebär ett tapp som brukar följas av en återhämtning. Men trots att det är över ett år sedan den kungakritiska boken Den motvillige monarken publicerades har kurvan inte börjat vända uppåt.

Strax efter publiceringen sjönk svenskarnas förtroende för kungahuset markant. Kungens kommentar till publiceringen var att han vände blad, men höstens mätningar från SOM-institutet visar att svenskarna inte har gått vidare, utan förtroendet har sjunkit ytterligare sedan dess. Inte ens prinsessan Estelles födelse kunde vända trenden.

Svenska folket är inte heller lika nöjt som förr med regeringens arbete. Hösten 2010 tyckte 59 procent av svenskarna 2010 att regeringen gjorde ett bra arbete. Hösten 2011 hade den siffran sjunkit till 39 procent.

Samtidigt ligger staten rätt bra till hos svensken, staten hamnar på åttonde plats i listan över förtroendet för olika institutioner och verksamheter. Vad som är staten har de tillfrågade själva fått definiera. Annars är det sjukvården, polisen och universiteten som toppar listan. EU-kommissionen och Europaparlamentet ligger sist, respektive näst sist på listan.