Foto: Hbl-arkiv

Sjundeå dumpar Lojo, väljer Kyrkslätt

Kommunfullmäktige i Sjundeå gör en helomsvängning och väljer att fusionera sig med Kyrkslätt och Ingå i stället för Lojo och Nummi-Pusula.

Tolv medlemmar ur kommunfullmäktige i Sjundeå klampade ut från mötet i går kväll.

– Utmarschen var överraskande. Vi visste att de (Lojo-förespråkarna, reds. anm.) fallit i minoritet i den här frågan men väntade oss att de snarare skulle rösta om saken, säger fullmäktigemedlemmen Stefan Svanfelt (SFP).

Fullmäktige fick kalla in suppleanter när det skulle röstas om utlåtandet till finansministeriet om att byta fusionsinriktning från Lojo och Nummi-Pusula till Kyrkslätt och Ingå. Rösterna föll 17-3.

– Den enda av Lojo-anhängarna som inte marscherade ut var Kristian Parviainen (SDP), säger Svanfelt.

De två övriga som ville hålla kvar Lojo och Nummi-Pusula var en ersättare från socialdemokratiska gruppen och en från samlingspartistiska gruppen.

Sjundeå kommunfullmäktige tar nu också tillbaka ansökan om att fusioneras med Lojo och Nummi-Pusula. Troligtvis kommer Lojo-falangen inom fullmäktige att besvära sig mot det här.

Kommunstyrelsen kommer att behandla den nya vändningen i början av maj och sedan ska ärendet tas upp i fullmäktige igen i mitten av maj.

I oktober förra året röstade Sjundeå ja till fusion med Lojo och Nummi-Pusula med knapp marginal. Då föll rösterna 14-13.