Bilden är tagen utanför Guggenheim-museet i New York. Foto: EPA/JUSTIN LANE

De gröna kan avgöra Guggenheims öde

Det ser ut som om De gröna har en avgörande roll när Helsingfors stadsstyrelse tar beslut om huruvida Guggenheim-projektet ska behandlas i fullmäktige eller inte. I den gröna gruppen går åsikterna tydligt isär.

Stadsdirektör Jussi Pajunens förslag om hur Guggenheim-projektet ska framskrida behandlas i Helsingfors stadsstyrelse för första gången på måndag. Beslut torde det bli tidigast om en vecka.

–Vi har gruppmöte på onsdag. Då tar vi reda på hur många som understöder förslaget och hur många som är emot det. De gröna medlemmarna är mer eller mindre för förslaget, men styrelsens beslut reflekterar ändå hela gruppens åsikt, säger De grönas gruppordförande Ville Ylikahri.

Han säger att även Samlingspartiet diskuterar Guggenheim under sitt gruppmöte på onsdag.

Ylikahri tycker att man ska ordna en arkitekttävling och grunda en stiftelse för att kunna ordna privat finansiering.

–Helsingfors behöver i vilket fall som helst en ny byggnad för ett konstmuseum.

Ylikahri sade i tidningen Metro för en vecka sedan det vore platt fall ifall ett projekt som väckt så mycket diskussion skulle läggas ner av stadsstyrelsen utan att fullmäktige får en chans att diskutera det.

SDP vill utreda mer

SDP:s representanter tänker rösta nej till Guggenheim-projektet redan i stadsstyrelsen om gruppen inte får de tilläggsutredningar den vill ha.

–Gruppens beslut är att vi i stadsstyrelsen föreslår att hela projektet överges om vi inte får ytterligare en utvärdering om projektets påverkan på den regionala ekonomin, dess bildkonstpolitiska verkningar, finansiering och nu även om Checkpoint Helsinki, säger Osku Pajamäki, SDP:s medlem i stadsstyrelsen.

Ifall beslutet bordläggs behandlar stadsstyrelsen Guggenheim den andra maj.

–Antingen går det till vidare utredning, som räcker minst en månad, eller så röstar vi genast om inte De gröna eller Samlingspartiet vill ha fler utredningar.

Vänsterförbundet har redan meddelat att det inte tänker godkänna fortsatt planering. Pajamäki antar att även Sannfinländarna är av samma åsikt.

–I så fall sänds projektet till fullmäktige med de ungefärliga rösterna 10–5 och då skulle den hinna dit redan den 9 maj eller i juni om det skjuts upp. Hur det går i fullmäktige är sedan en mer komplicerad grej. Det kan bli ganska jämnt.