Foto: Lehtikuva/Markku Ulander

Ingen skrivning om antalet vårdare i ny lag om äldreomsorg

Den nya lagen om äldreomsorg kommer inte att innehålla någon skrivning om minimiantalet vårdare på vårdinrättningar för äldre. Den styrgrupp som har berett lagen föreslår i stället att detta kan slås fast i en förordning senare.

Den nuvarande lagen innehåller bara en rekommendation om hur stor personalen ska vara. Många inrättningar kommer i dag inte ens upp till det rekommenderade minimiantalet och vården på nivån har fått hård kritik.

Styrgruppen gav sitt utkast till omsorgsminister Maria Guzenina-Richardson (SDP) i dag. Hon har tidigare sagt att lagen kommer att innehålla en skrivning om hur många vårdare som behövs på inrättningar där äldre vårdas dygnet runt.

Lagen innehåller inte heller någon skrivning om åldersgränser för vården utan utgångspunkten de äldres funktionsförmåga.

Styrgruppen föreslår att en äldre person ska ha rätt att göra en ansökan om service också muntligt. Om ärendet är brådskande bör myndigheten fatta beslutet utan dröjsmål. Om fallet inte är brådskande bör servicen ordnas senast tre månader efter att beslutet har fattats.