Partiets ordförande Jyrki Katainen har ännu inte tagit ställning till förslaget. Foto: Lehtikuva/Jussi Nukari

Samlingspartister vill köra över svenskan

Svenskan blir frivilligt skolspråk om en arbetsgrupp inom Finlands största parti får som den vill. Hittills har statsminister Jyrki Katainen stått på svenskans sida.

En arbetsgrupp för "språkfrihet" inom Samlingspartiet vill försvaga svenskans ställning i Finland. I två motioner till partidagen i juni föreslår gruppen att grundskoleleverna ska läsa två främmande språk men de ska själva få välja vilka. Det betyder att svenskan inte längre vore obligatorisk i grundskolan.

I en annan motion föreslår arbetsgruppen att kommuner som ordnar skolundervisning på två språk ska kunna göra det utan att skilja åt eleverna. Av ett något otydligt formulerat pressmeddelande kan man dra slutsatsen att det av allt att döma skulle öppna för tvåspråkiga skolor.

Arbetsgruppen ska informera Samlingspartiets riksdagsledamöter om innehållet i motionerna i eftermiddag (tisdag kl 15). Hbl kommer att närvara på informationen.

Hittills har Samlingspartiets ordförande Jyrki Katainen tydligt tagit ställning för att skolsvenskan ska vara obligatorisk också i fortsättningen. Trots det fortsätter det att bubbla på partifältet. På partidagen 2010 godkändes en motion som siktade på att avskaffa den obligatoriska skolsvenskan. Katainen och sade då att det är otänkbart, och partiet har inte heller drivit på en spådan utveckling.

Samlingspartiets partidag 2010 sammanföll med SFGP:s partidag. Kimmo Sasi (Saml) lämnade partikongressen Jyväskylä efter omröstningen och störtade i ilfart till SFP:s partidag i Tammerfors för att förklara missödet i röstningsbeteendet. Sasi påpekade då att ett dylikt initiativ skulle strida mot grundlagen.

Katainen gick lugnt emot partidagsbeslutet sedan partistyrelsens ståndpunkt hade förlorat mot finskhetsivrarna. Att motionen godkändes med rösterna 284,4 mot 281,2 saknade därmed formell betydelse. Nu dyker i princip samma motion upp på partidagen i Rovaniemi om knappt två månader.