Breivik läste upp sitt manifest i över en timme.

Hbl rapporterar direkt från rättegången i Oslo

Rättegångens andra dag pågår. Dagens förhandlingar inleddes med uppgifter om att en nämndeman i juli uttalat sig om dödsstraff för Breivik. Han byts därför ut. Därefter gavs ordet till Breivik som sade att målet för terrordåden var att tvinga Arbeiderpartiet att ändra sin invandrarpolitik. – Jag skulle ha gjort det igen, sade han i sitt tal som pågick i över en timme.

14.45 Rätten tar en paus på 20 minuter. Enligt Hbl:s Markus West handlade första delen av utfrågningen om gårdagens händelser i rätten samt några förtydliganden om dagens manifest.

– Åklagaren Inga Bejer Engh försökte pressa honom på vem som gett honom mandat att utföra handlingarna den 22 juli. I början svarade han svävande och undvikande, men kom sedan fram till att han gett sig själv mandatet, säger West.

– Hon frågade också en del om nätverket Knights Templar men kom inte så långt där.

Enligt Breivik har hans terrordåd den 22 juli sänkt tröskeln för andra att ta till grovt våld för att motverka islamiseringen av Europa.

– Han sa att han visste att han blir betraktad som ett monster och att han inte väntar sig något erkännande.
– Breivik konstaterade även att Utöya inte var något bra mål och att det hade varit bättre att dräpa exempelvis journalister.

Åklagaren frågade även Breivik om tårarna i går.

– Han svarade att det var den första Youtube-filmen han gjort och att det var ideologisk film och att han därför blev rörd, berättar West från Oslo.

14.20 Breivik sitter tillbakalutad i sin stol och svarar fokuserat och lugnt på åklagarens frågor. Han gör få pauser och stakar sig sällan. Breivik säger att han inte förväntar sig att folk ska förstå det han gjort.

14.00 "Om man inte får yttra sig och är utestängd från demokratin är våld enda lösningen", svarar Breivik på en fråga av Bejer Engh. Att han har varit i kontakt med nätverket Knights Templar stämmer. Han säger att allt han skrev i manifestet är sant.

Breivik betonar än en gång att han ser sig som en militant nationalist. Han anser att militanta nationalister har mycket att lära av al-Qaida.

13.30 Under eftermiddagen ska Breivik utfrågas. Media har inte rätt att direktsända sessionen.

Åklagaren Inga Bejer Engh inleder med att ställa frågor till Breivik. Hon undrar varifrån han har fått rätten att "försvara det norska folket", som han själv har uttryckt det.
– Det är ett resultat av många tillfälligheter att jag blivit den jag är i dag. Det startade när jag var 15 år, säger Breivik och fortsätter:
– Alla unika folk och kulturer har rätt att kämpa för sin överlevnad.

*** PAUS I RÄTTEGÅNGEN ***

12.30 Hbl:s reporter Markus West i Oslo säger att innehållet i talet var väntat.

– Domaren försökte hela tiden avbryta honom och bad honom komprimera sig. Även försvarsadvokaterna avbröt honom ett tag och bad att han skulle ta hänsyn till de anhöriga genom att ändra sitt ordförråd. Det var i samband med att han kallade Utöya ett "indoktrineringsläger".

– Talet var egentligen en upprepning av samma argument, att liberalister och kulturmarxister bestämt färdriktningen i Europa sedan andra världskriget. I Norge är det Arbeiderpartiet och AUF som är monstret anser han. Norge håller på att förlora de stora städerna till muslimerna, sammanfattar West.

12.23 Breivik avslutar sitt tal. Han kräver att bli frikänd. Rätten tar lunchpaus.

11.52 Domaren avbryter honom och undrar hur mycket det är kvar. Breivik menar att manifestet är avgörande för att folk ska förstå varför han begick brotten den 22 juli. "Jag bad inte om fem dagar utan om den här timmen." Även advokaten Geir Lippestad tycker att han ska få fortsätta. Domaren ger tillåtelse. Breivik fortsätter med att tala om muslimer. Han anklagar norska Arbeiderpartiet och AUF för att ha tillåtit alla "brott av muslimer som begåtts mot mina landsbröder och systrar".

11.50 Breivik har nu talat i 50 minuter. Återkommande ord i talet är multikulturell, kulturmarxist, kulturkonservativ, nationalist, massinvandring.

11.50 Breivik hävdar att hundratusentals norska liv står på spel om inte Arbeiderpartiet ändrar sin invandrarpolitik. "Jag skulle ha gjort det igen. Att genomföra ett litet barbari är många gånger viktigare än att stoppa ett större barbari", säger Breivik.

11.45 Enligt Brevik har han nu kommit till sida sex av tretton i sitt manifest. Ursprungligen var manifestet 20 sidor långt, men han säger sig ha bantat ner det och redigerat det med hänsyn till åhörarna.

11.40 Breivik säger att han inte är rädd för att sitta i fängelse eftersom han fötts och växt upp där. Det är den största äran, slår han fast och kallar Oslo ett "multikulturellt helvete".

11.31 Domaren avbryter och undrar om Breivik läser ur sitt så kallade manifest. "Nej", svarar han och får fortsätta. Enligt Breivik är alla nyhetsbyråer för multikulturalism och förklarar att det då är det lätt ta till vapen. Han kallar sig "militant nationalist".  Brutalitet är inte nödvändigtvis ondska, hävdar han.

Breivik menar att det är lika fel att kalla honom ond som det är att kalla USA ont efter atombomberna mot Japan vid andra världskrigets slut.

11.30 Breivik berättar om hur han ser på 1968 års "kulturrevolution". Den gjorde kulturkonservativa maktlösa, lyder hans slutsats.

11.20 Breivik: Jag har genomfört det mest sofistikerade och spektakulära attentatet sedan andra världskriget.

11.18 Breivik ger sin bild av Europa efter andra världskriget. "Norge är inte ett demokratiskt land."

11.11 Breivik börjar läsa sin text inför rätten. Han önskar att ingen avbryter honom. Enligt journalister på plats säger han sig vara en representant för nätverket tempelriddarna. Han anklagar journalisterna och kultureliten för att kalla honom ondskefull och psykotisk.

"Jag står här som representant för norska och europeiska antikommunistiska motståndsrörelsen", säger han.

Många anhöriga i salen skakar på huvudet.

11.06 En av nämndemännen byts ut. Thomas Indrebö åsidosätts på grund av sin nätkommentar.

11.02 Rättegången återupptas. Huvuddomaren Wenche Elisabeth Arntzen vill rätta till ett missförstånd om hur många fotografer som får visats i rättssalen.

*** PAUS I RÄTTEGÅNGEN ***

10.00 Precis som i går inledde Anders Behring Breivik dagen med en högerextrem hälsning.

Rättegången hann knappt börja innan den ajourneras. Oslo tingsrätt utreder om en av nämndemännen i fallet kan fortsätta att verka i rättegången. Den 23 juli skrev nämndemannen en kommentar på VG Nett via sin Facebookprofil att "dödsstraff är det enda rätta" för Breivik.

Då huvuddomaren bad om försvarets och åklagarnas åsikter var alla ense om att nämndemannen borde bytas ut.

– Hans kommentar blev känd för rätten i dag, berättar Hbl:s reporter.

Rätten tar nu en paus på en halv timme för att diskutera ärendet. Två ersättare finns till förfogande. Det var Vepsen.no som avlöjade kommentaren om dödsstraffet. 

9.50  – Här ser ut att vara färre journalister i dag och trycket i säkerhetskontrollen har varit mindre, berättar Hbl:s reporter Markus West som bänkat sig i Oslo tinghus för att följa med andra dagen av rättegången mot Anders Behring Breivik.

Trots det väntas dagen bli betydligt tuffare än i går. På måndagen det åklagarna som hade ordet, i dag är det försvarets tur att höras i rätten.

Breivik har framfört ett önskemål att få läsa upp en text som han skrivit i fängelset. Textläsningen väntas ta en halv timme om domaren tillåter uppläsningen.

Manifestet kommer inte att direktsändas.

Enligt Breiviks advokat Geir Lippestad kommer det att bli en tuff dag, och en tuff vecka, för de anhöriga. Något mer har inte avslöjats.

– Vi kommer att få höra om tempelriddare och mångkulturalism och högerextremism. Breivik tror fortfarande att han räddat Europa genom att gå åt det norska arbetarpartiet, säger West.

Breiviks vittnesmål betyder mycket för rätten när det gäller att avgöra om han är tillräknelig. Breivik vill bli sedd som tillräknelig för att inte dömas till vård.

– Han har åberopat nödvärn och anser fortfarande att han räddat världen och inte borde bli dömd, säger West.

Skratt och tårar i rätten läs mer om händelserna under första dagen