Ålänningarna vill dra nytta av Yleskatten

Fler hakar på tanken att slopa tv-avgiften och i stället finansiera public service via en skatt. Just nu ser det ut som att ålänningarna skulle kunna komma billigt undan genom att åka snålskjuts på rikets medieskatt.

Hur åländsk public service ska finansieras är en het fråga i budgetdebatten i Ålands lagting. Den senaste idén är att åka snålskjuts på den nya medieskatten i riket.

När Yleskatten införs vid årsskiftet kommer den skatteintäkten att öka den åländska så skallade klumpsumman med 2,25 miljoner euro, trots att skatten inte omfattar ålänningarna. Nu förs idén fram att de pengarna ska betala åländsk public service och ersätta dagens tv-avgift.

– Man kanske borde ta de kostnaderna via budgeten så skulle hushållen få 2,25 miljoner mer om året, sa Runar Karlsson (C) i lagtingsdebatten.

FAKTa
Tv-avgiften på Åland
  • Tv-avgiften är 220 euro per år per hushåll med minst en tv-apparat.

  • Knappt 80 procent av de åländska hushållen betalar tv-avgift.
  • Cirka 2 miljoner euro av avgiftspengarna går till att finansiera Ålands radio och tv.

  • 300 000 euro går till upphovsrättskostnaderna för de svenska kanalerna.

Kulturminister Johan Ehn (M) bekräftar att det finska förslaget så som det ser ut just nu skulle innebära att ålänningarna inte behöver betala medieskatt, men intäkten på 2,25 miljoner ska ändå komma Åland till del.

– Men det är långt ifrån klart hur Finland kommer att behandla Åland i frågan, säger Ehn.

Stort svinn i dag

Även Runar Karlsson menar efter lagtingsdebatten att det känns orimligt att Åland skulle kunna besluta att inte uppbära någon skatt alls men ändå få extra pengar i avräkningsbeloppet. Att någon form av skattelösning skulle vara bättre än licens är han övertygad om.

– Alla ålänningar lyssnar på radio och ser på tv, och då slipper man få hem kontrollanter och så vidare. Då vet radion också hur mycket de har i budgeten, säger Karlsson.

Pia Rothberg-Olofsson, vd på Ålands radio och tv, tycker att medieskatten är ett intressant alternativ för finansiering av public service på Åland.

– Jag ser det som ett bättre alternativ än licensen. Det är ett stort svinn i dag, säger Rothberg-Olofsson.

Det är knappt 80 procent av de åländska hushållen som betalar tv-licens i dag. Att låta bli att betala är inte heller kriminaliserat som i Finland och Sverige vilket gör det ännu lättare att slippa avgiften.