Foto: Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto

Wahlroos tar upp kampen mot majoritetens tyranni

I Europa har vi med offentliga medel byggt upp strukturer som vi inte längre har råd med, sade nationalekonomie doktor Björn Wahlroos i samband med att hans nya bok lanserades i Helsingfors.

Nu blir vi enligt Björn Wahlroos tvungna att riva upp arvet efter den centraliserade politiken som rått efter andra världskriget.

Det politiska maktbruket har enligt Wahlroos öppnats för konkurrens i och med globaliseringen och nedmonteringen av nationalstaten som en självständig enhet. Det innebär att nationalstaterna inte längre har råd med frikostig konsumtion eller de ibland dyra misstagen som begås på grund av den obegränsade majoritetsmakten.

Wahlroos bok Markkinat ja demokratiat / Loppu enemmistön tyrannialle (fritt översatt Marknaden och demokratin/Ett slut på majoritetens tyranni)(Otava) är ett passionerat försvarstal för marknaden och den fria konkurrensen. På de drygt 400 sidorna funderar Wahlroos över förhållandet mellan marknaden, det politiska maktbruket och demokratin.

–Marknadsekonomin, välfärden, individens frihet och demokratin går hand i hand. Ska man lösa problem i den samhälleliga administrationen lönar det sig ofta att i första hand leta efter en marknadsekonomisk lösning.

Stormrik opinionsbildare

Wahlroos sticker inte under stol med att han flaggar för den så kallade libertarianistiska samhällsfilosofin. Hans uppfattning av staten bygger på en tradition som började med upplysningsfilosoferna och som varnar för faran med ett obegränsat majoritetstyranni, något som också syns i bokens namn.

–Det är konkurrensen och ett decentraliserat maktbruk som skapar ett människovärdigt samhälle, sade Wahlroos under presskonferensen.

–Människans viktigaste frihet är friheten att rösta med fötterna, friheten att fatta fria val.

Finansteoretiskt graviterar Wahlroos i boken mot den så kallade österrikiska skolan och dess mest välkända efterträdare Chicagoskolan och Milton Friedman. Wahlroos är en stark motståndare till keynesianismen som han beskriver som en enda stor irrfärd som enligt honom nu börjar komma till sin ände.

Wahlroos bok är polemisk och görs ännu intressantare av skribentens centrala ställning inom den ekonomiska världen. Efter sin akademiska karriär har Wahlroos skapat en egendom som lyft honom till den lilla gruppen superrika i Finland. Wahlroos är styrelseordförande för Sampo, Nordea och UPM.

KommentarerLäs regler för kommentarer >>

Regler för kommentarer

Välkommen till debatten på Hbl.fi. För att vi ska ha ett bra och seriöst diskussionsklimat måste du följa reglerna. Endast inloggade personer kan kommentera artiklar, antingen under eget namn eller signatur. Du har rätt att förbli anonym i våra medier då du uttrycker dig bakom en signatur. Hbl:s redaktion förbehåller sig rätten att ta bort kommentarer som bryter mot reglerna.

Här är våra spelregler:

 • Var hövlig och korrekt i dina kommentarer.
 • Respektera andra personers privatliv oavsett om det gäller andra debattörer, personer i artiklarna eller journalister. Inga personangrepp tillåts.
 • Håll dig till artikelns ämne och motivera din åsikt.
 • Eftersom Hbl är ett svenskspråkigt medium är kommentarsspråket svenska.
 • Dina kommentarer kan användas i andra sammanhang på Hbl.fi, i Hufvudstadsbladet eller i andra KSF Media publikationer.Det är inte tillåtet att:

 • hota, trakassera, sprida lögner eller skvaller.
 • uppmana till brott eller på annat sätt bryta mot Finlands lag.
 • använda svordomar och obscena ord.
 • kommentera etnicitet, kön, sexuell läggning, religion eller hälsotillstånd om det saknar betydelse i sammanhanget.
 • skriva rasistiska och sexistiska inlägg.
 • göra reklam.
 • länka till sidor med sexistiskt, pornografiskt eller rasistiskt innehåll. Detsamma gäller länkar till diskussionsforum.
 • skriva långa citat, huvuddelen av kommentaren ska vara din egen.
 • använda osakliga användarnamn (signaturer).Alla inlägg efterhandsgranskas av moderatorn. Vem som helst kan anmäla en kommentar genom att klicka på flaggsymbolen invid kommentaren. Den kommer då att granskas av moderatorn som fattar beslut om kommentaren får finnas kvar eller avlägsnas. Frågor om Hbl.fi kan sändas till webb@hbl.fi. Modereringen på Hbl.fi utgår från redaktionens regler men i själva jobbet får vi hjälp av ett utomstående företag, Interaktiv Säkerhet. Företaget är specialiserat på övervakning av artikelkommentarer och anlitas av flera svenskspråkiga nyhetssajter. Har du klagomål som gäller modereringen? Ta kontakt med webb@hbl.fi. Klistra in en länk till artikeln i fråga och uppge tidpunkt och under vilket namn kommentaren lagts ut.Hur syns mitt namn eller signatur: Det är endast möjligt att kommentera artiklar om du skapat ett digitalt konto och loggat in. Utgångsläget är att ditt förnamn och efternamn syns när du kommenterar, men du kan också välja att använda en signatur om du inte vill uppge ditt riktiga namn.Hur ändrar jag min signatur: På hbl.fi, klicka till Mitt konto-knappen uppe till höger och välj Regigera kontouppgifter. Välj Personlig information. Längst ner på sidan kan du ange Signatur för kommentarer. Klicka på Spara. Notera att du vid varje kommentering fritt kan välja signatur.Så behandlar vi din signatur Du har rätt att förbli anonym i våra medier då du uttrycker dig bakom en signatur. Vi förbehåller oss rätten att kontakta dig.