Foto: Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto

Wahlroos tar upp kampen mot majoritetens tyranni

I Europa har vi med offentliga medel byggt upp strukturer som vi inte längre har råd med, sade nationalekonomie doktor Björn Wahlroos i samband med att hans nya bok lanserades i Helsingfors.

Nu blir vi enligt Björn Wahlroos tvungna att riva upp arvet efter den centraliserade politiken som rått efter andra världskriget.

Det politiska maktbruket har enligt Wahlroos öppnats för konkurrens i och med globaliseringen och nedmonteringen av nationalstaten som en självständig enhet. Det innebär att nationalstaterna inte längre har råd med frikostig konsumtion eller de ibland dyra misstagen som begås på grund av den obegränsade majoritetsmakten.

Wahlroos bok Markkinat ja demokratiat / Loppu enemmistön tyrannialle (fritt översatt Marknaden och demokratin/Ett slut på majoritetens tyranni)(Otava) är ett passionerat försvarstal för marknaden och den fria konkurrensen. På de drygt 400 sidorna funderar Wahlroos över förhållandet mellan marknaden, det politiska maktbruket och demokratin.

–Marknadsekonomin, välfärden, individens frihet och demokratin går hand i hand. Ska man lösa problem i den samhälleliga administrationen lönar det sig ofta att i första hand leta efter en marknadsekonomisk lösning.

Stormrik opinionsbildare

Wahlroos sticker inte under stol med att han flaggar för den så kallade libertarianistiska samhällsfilosofin. Hans uppfattning av staten bygger på en tradition som började med upplysningsfilosoferna och som varnar för faran med ett obegränsat majoritetstyranni, något som också syns i bokens namn.

–Det är konkurrensen och ett decentraliserat maktbruk som skapar ett människovärdigt samhälle, sade Wahlroos under presskonferensen.

–Människans viktigaste frihet är friheten att rösta med fötterna, friheten att fatta fria val.

Finansteoretiskt graviterar Wahlroos i boken mot den så kallade österrikiska skolan och dess mest välkända efterträdare Chicagoskolan och Milton Friedman. Wahlroos är en stark motståndare till keynesianismen som han beskriver som en enda stor irrfärd som enligt honom nu börjar komma till sin ände.

Wahlroos bok är polemisk och görs ännu intressantare av skribentens centrala ställning inom den ekonomiska världen. Efter sin akademiska karriär har Wahlroos skapat en egendom som lyft honom till den lilla gruppen superrika i Finland. Wahlroos är styrelseordförande för Sampo, Nordea och UPM.