Demonstration mot rysk guvernör i Helsingfors

Seta, föreningen för sexuellt likaberättigade och människorättsorganisationen Amnesty tog tillfället i akt och visade sin åsikt om rysk människorättspolitik då S:t Petersburgs guvernör Georgij Poltavtsjenk anlände till Helsingfors.

S:t Petersburgs guvernör Georgij Poltavtsjenko möttes av ett femtiotal demonstranter när han besökte Helsingfors i dag.

Föreningen för sexuellt likaberättigande Seta och människorättsorganisationen Amnesty protesterade med anledning av den nertystande lagen om homosexualitet i S:t Petersburg. Poltavtsjenko skrev för ett par veckor sedan under en lag som gör det förbjudet att berätta om homosexualitet för personer under 18 år.

Organisationerna kräver att de finländska beslutsfattarna sänder ett tydligt budskap om att sexuella minoriteter och könsminoriteter ska ha samma mänskliga rättigheter som andra.

Guvernören höll ett tal på festen för Helsingfors 200-årsjubileum som huvudstad i Finlandiahuset. S:t Petersburg och Helsingfors är vänorter.

I festen deltog bland andra företrädare för olika universitet, ämbetsverk vid Helsingfors stad, olika kyrkosamfund samt över 230 kommuner. Också statsmakten och diplomatkåren var representerade.
För att fira jubileumsåret beviljade Helsingfors stadsfullmäktige vid sitt festsammanträde på onsdagen tio miljoner euro för att förebygga utslagning bland unga.