Mariehamnskapten hjälte på minneskryssning

Inte nog med att ålänningen Robert Bamberg är kapten på minneskryssaren MS Balmoral, nu hyllas han också som en hjälte. Han gjorde allting rätt när en passagerare blev sjuk. Han vände båten och gav hela tiden god information.

På söndag är det jämt ett sekel sedan Titanic gick under och med anledning av det arrangeras en minneskyssning, som så långt som möjligt, ska påminna om det olycksdrabbade fartygets rutt och stämning ombord.

Kryssningen med Balmoral startade söndagen den 8 april från Southampton och kör mot New York. Befälhavare är ålänningen Robert Bamberg, från Mariehamn.

Vände åter

Efter en incident där en kameraman från BBC, i 50-årsåldern, drabbats av en sjukdomsattack valde Bamberg, efter 19 timmars resa ut i Atlanten, att vända tillbaka mot Irlands kust där den sjuke mannen kunde firas upp med helikopter och föras till sjukhus. Manövern var inte enkel. Det rapporterades om storm och tio meter höga vågor.

Efter det har Bamberg, enligt tidningen Iltasanomat, som har en egen reporter ombord, hyllats som en hjälte. Folk i restaurangerna applåderade och kaptens handlingskraft och omtanke om passagerarna var kvällens samtalsämne på alla de 28 språk som talas ombord.

Lugn kille

Hemma i Mariehamn följer föräldrarna Siv och Ralph Bamberg sonen och fartygets färd.

–Vi fick mejl från honom i dag, berättar mamma Siv.

–Ja, herregud, det är så stort att en mor inte kan förstå det. Det är tur att han är en så lugn kille från början.

Nu är frågan om Balmoral hinner fram till platsen där Titanic förliste till söndag natt.

–Ta inga risker, uppmanade pappa Ralph honom.

På minneskryssningen deltar 1309 passagerare – exakt lika många som på Titanic. Man serverar samma meny som på Titanic och passagerarna har ombetts att klä sig tidsenligt. Resan har blivit omskriven av tidningar världen över.

Klockan 2.20 på natten mot den 15 april ska Balmoral stanna på exakt den plats där Titanic förliste och där ska en minnesgudstjänst hållas. Balmoral körs av de norska rederiet Fred Olsen Ferries.