Här flyr folk från Aceh på Sumatras nordvästra spets. Foto: Lehtikuva/AFP

Finländare i Thailand: Folk söker skydd efter tsunamivarning

En tsunamivarning har utfärdats för hela Indiska oceanen efter ett kraftigt jordskalv. Nu talas det om ett nytt efterskalv, nästan lika starkt som det förra.

Det första skalvet med magnituden 8,9 hade sitt epicentrum ungefär 500 kilometer från den indonesiska ön Sumatra. På flera håll befaras vågor på upp till sex meter. Efterskalvet mätte 8,6 på Richterskalan.

Enligt preliminära bedömningar fick skalvet marken att röra sig vågrätt och inte lodrätt, vilket minskar sannolikheten att en tsunami uppstår.

Inga större vågot har registrerats. Indonesiska myndigheter har enligt Reuters uppmätt mindre än en meters höjning av vattennivån vid havet i västra och Norra Aceh, skriver Reuters. Det talas om 0,8 meters höjning.

I Thailand har myndigheterna än så länge bara registrerat en decimeters höjning.

Skalvet kändes i både Singapore, Thailand och södra Indien, uppger vittnen enligt Reuters.

Evakuering i Phuket

Thailand har bland annat uppmanat folk längs landets västkust att söka sig till högre mark. I Phuket har turisterna och ortsborna uppmanats söka sig bort från stränderna.

Den internationella flygplatsen i Phuket är tills vidare stängd.

Finländska turister på plats rapporterar om att folk sökt sig upp i bergen efter tsunamivarningen. Enligt dem har butiker stängs i området och folk har uppmanats söka skydd.

– Då vi ser mot stranden så har vattnet dragit sig tillbaka. Vattennivån är jättelåg, berättar finländska Heidi Hägglund som befinner sig vid Patong Beach i Phuket.

Hbl har pratat med Jan Koivurinta som också befinner sin i Phuket. Han har inte ännu fått någon kontakt med sin dotter som finns ombord på ett plan som skulle ha landat vid flygplatsen i Phuket i dag.

– Jag gick upp i bergen för att söka skydd och alla båtar åkte ut på havet, men bara mindre vågor har synts till, berättar han.

Information om skalvet fick han i första hand från hotellet, de lokala mediernas förmåga att informera om händelsen ger han inget beröm.

"Panik i Koh Lanta"

Peter Kolare, som turistar i Koh Lanta med familjen, vittnar om den panik som bröt ut i Thailand.

–Folk har sprungit och det var totalt kaos när larmet gick.

–Det ösregnar och blixtrar. Staden ser öde ut härifrån.

Hans syster med familj tog sig barfota springande från stranden och har sedan dess befunnit sig med sina barn på en platå cirka 500 meter från stranden.

Skalvet inträffade några hundratals kilometer längre ut i havet jämfört med det megaskalv 2004 som senare specificerades till magnituden 9,3.

Flodvågorna efter den jordbävningen krävde 100 000-tals liv i Indonesien och andra länder runt Indiska oceanen.

Är du på plats i Phuket? Eller på andra drabbade platser? Hör av dig till nyheter@hbl.fi eller ring webbredaktören på numret 044 78 35 720.