Ann Selin. Arkivfoto.Lehtikuva

Glest mellan kvinnorna i fackens toppskikt

De finländska fackförbunden leds fortfarande i hög grad av män. Av de cirka 80 fackförbund som lyder under de tre centralorganisationerna har drygt 20 en kvinna i ledningen.

I början av sommaren får ett av de största kvinnodominerade fackförbunden, Finlands närvårdar- och primärskötarförbund Super, åter en kvinnlig ordförande efter en paus på flera år.

Juhani Palomäki, som lotsat Super sedan år 2000, går i pension. Fyra kvinnor tävlar nu om ordförandeposten. Under förbundsstämman i juni blir Palomäkis efterträdare antingen Mari Niemi-Saari, Silja Paavola, Tiia Rautpalo eller Henna Tuomikoski.
Cirka 95 procent av de omkring 80 000 Supermedlemmarna är kvinnor.

Av de 18 FTFC-facken leds fyra av kvinnor. Jaana Laitinen-Pesola är chef för social- och hälsovårdens fackförening Tehy med 150000 medlemmar varav 93 procent är kvinnor.

Marja Pihlajamäki leder offentliga och privata sektorns funktionärsförbund Jyty med 70 000 medlemmar. Av dem är 87 procent kvinnor.
Chefen för Försäkringsmannaförbundet är Liisa Halme. 86 procent av de anställda i branschen är kvinnor. I det lilla kyrkliga fackförbundet är det Ritva Rasila som håller i trådarna.

Ann Selin etta bland fackdamerna

Fyra av FFC:s 26 medlemsfack har en kvinna som ordförande. Servicefacket PAM har över 225 000 medlemmar, 78 procent kvinnor, och där heter ordföranden Ann Selin.

De övriga kvinnliga ledarna är Tarja Turtiainen på facket för järnvägsbranschens tjänstemän, Thelma Åkers på flygvärdinnornas och stewardarnas fackförbund samt Reija Hirvikoski på teater- och mediearbetarnas fackförbund.

Förbundet för den offentliga sektorn och välfärdsområdena JHL är det största fackförbundet inom en kvinnodominerad bransch som leds av en man. JHL har 226 000 medlemmar varav 71 procent är kvinnor.

Andra kvinnodominerade fack där männen får bestämma är Livsmedelsarbetareförbundet SEL och fackförbundet för handelns förmän KEY. På Finlands post- och logistikunion PAU är könsfördelningen ungefär jämn och ordföranden en man.

I Akava styr kvinnorna 

Akava har 35 medlemsfack av vilka 14 leds av kvinnor. I en del av Akavafacken är ordförandeskapet ett förtroendeuppdrag och den verkliga makten utövas av verksamhetsledaren.

Av de nästan 27 000 medlemmarna i Akavas specialorganisationer är 74 procent kvinnor medan styrelseordföranden heter Jorma Rihto. Verksamhetsledaren Salla Luomanmäki är också en av Akavas vice ordförande.

Raija Niemelä är ordförande för Läkarförbundets 24 000 medlemmar medan verksamhetsledaren Heikki Pälve är en av vice ordförandena för Akava.
Sett till medlemmar har kvinnorna övertaget i 19 av facken medan 7 är i balans.

De största mansledda kvinnodominerade facken är Undervisningssektorns fackorganisation OAJ med 120 000 medlemmar, Finlands ekonomförbund SEFE med 50 000 medlemmar och tradenomförbundet med 30000 medlemmar.

Av de mansdominerade facken har skogsvårdarförbundet, Professorsförbundet och Teknikens akademikerförbund en förtroendevald kvinna som sin ordförande.